Hopp til innhold

Nytt mobilbånd kan gi tv-problemer

Et nytt mobilt bredbånd kan skape tekniske problemer for deg som ser på tv gjennom det digitale bakkenettet. I verste fall kan tv-bildene forsvinne.

Fjernkontroll

Flimring, hakking og tv-bilder som forsvinner kan bli et problem når det nye mobilbåndet kommer.

Foto: ScanStockPhoto

Hvis du er blant de nesten én million nordmenn som ser på tv via bakkenettet, kan det hende at du snart må skifte antenne eller installere et filter i mottakerboksen for å skjerme tv-signalene mot forstyrrelser.

Da digitaliseringen av tv-distribusjonen i Norge var fullført før jul i fjor, ble det frigjort en del frekvenser som tidligere ble brukt til analog kringkasting.

Nå skal et nytt mobilt bredbånd benytte de ledige frekvensene. I fagmiljøene diskuterer man hvilke konsekvenser det kan få, og mange er bekymret.

Felles for Europa

Europeiske standarder skal sørge for at dette fungerer likt over landegrensene, og Norge er forpliktet til følge reglene i EU om beskyttelse av digitale bakkenett.

Både hos oss og i resten av Europa er det de ledige frekvensene i båndet 790-862 MHz, som på fagspråket kalles den digitale dividenden , som etterhvert skal tas i bruk av det nye mobile bredbåndet.

Men det kan i verste fall føre til forstyrrelser i bildet hos noen av dem som ser tv gjennom det digitale bakkenettet.

LES OGSÅ:

Hakking og flimring

I Danmark frykter mange at teknisk konflikt mellom mobilbånd og bakkenett kan føre til at forbrukere må kjøpe nytt tv-utstyr fordi bildene kan hakke, flimre eller "fryse". Ifølge Jyllandsposten er den danske IT- og Telestyrelsen alvorlig bekymret for hva som kan skje.

I det norske Post- og teletilsynet er man ikke like skeptiske, men innrømmer at problemer kan oppstå.

- Først må vi finne ut om noe kan skje, og deretter hva som eventuelt må gjøres for å løse problemene. Men jeg ser ikke bort fra at tv-bildet kan bli forstyrret hos noen av bakkenettets seere, sier seksjonssjef John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet til NRK.no.

Flere løsninger

Han viser til tekniske undersøkelser andre steder i Europa som bekrefter at det kan oppstå forstyrrelser, men at det meste kan elimineres med relativt enkle hjelpemidler.

- Konflikter mellom mobilnett og bakkenett kan løses på flere måter, avhengig av omfanget og problemets art. Noen seere må kanskje skifte fra innendørs til utendørs antenne, mens andre bare må endre retningen på antennen. Et filter som monteres på mottakerboksen kan være en annen løsning, forklarer Velure.

Ifølge EU vil mottakerboksene i framtida trolig bli levert med denne filtreringen innebygget.

- Det blir også stilt krav til mobiloperatørene om at basestasjonene skal konfigureres slik at de påvirker bakkenettet i minst mulig grad, sier Velure, som er norsk representant i komitéen for elektronisk kommunikasjon i den europeiske sammenslutningen av post- og teletilsyn (CEPT).

Sjekker geografien

Samferdselsdepartementet arbeider nå med en høring om tildelingen av de ledige frekvensene. Ett av temaene der blir hvordan det nye mobile bredbåndet kan forstyrre det digitale bakkenettet, og hva som bør gjøres for å beskytte tv-sendingene.

Samtidig starter Post- og teletilsynet en kartlegging av hvilke områder i Norge som kan bli berørt av eventuelle problemer.

- Dette fenomenet vil bare gjelde på steder der bakkenettet benytter frekvenser som ligger tett opp til frekvensene for mobilt bredbånd, og der mottakerne ligger i nærheten av basestasjonene for mobilt bredbånd, forteller John-Eivind Velure

- Må forbrukerne selv betale for eventuelt tilleggsutstyr?

- Det er det ikke tatt stilling til. Her må det kanskje en politisk avklaring til.

- Når vet dere om dette faktisk kan bli et problem for tv-seerne?

- Jeg regner med at mye skjer i løpet av det neste halvåret, sier Velure.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)