Hopp til innhold

Dette er den tryggeste redningsvesten

To av sju redningsvester for barn stryker i en ny test. Vinneren er en norsk vest som holder barnets munn tilstrekkelig høyt over vannflaten.

Regatta Soft redningsvest

Regatta Soft vinner testen av redningsvester for barn.

Foto: Produsenten

Plastimo Typhoon og Baltic Sailor er taperne i testen av flytevester for barn, som svenske Testfakta har gjennomført.

De to vestene gjør det spesielt dårlig når det gjelder å holde barnets munn godt over vannflaten hvis barnet faller i vannet.

Det er vester for barn som veier mellom 15 og 35 kilo som er testet i laboratorium. Undersøkelsen er gjennomført med en dukke etter den europeiske sikkerhetsstandarden for denne typen barnevester.

Den norskproduserte Regatta Soft er testens vinner, tett fulgt av Helly Hansen Junior Safe.

Fem centimeter over vannet

De to beste gjør det skarpt i alle testkategorier, men det er evnen til å holde barnets munn minst fem centimeter over vannet som er testens hovedfokus. Det er først og fremst dette som skiller testvinnerne fra taperne.

Hvis et barn faller i vannet er vestens viktigste oppgave å snu barnet raskt i korrekt stilling, for så å holde hodet tilstrekkelig høyt over vannet.

Kravet til maksimal tid for å snu barnet rundt i vannet er 10 sekunder. Samtlige vester innfridde dette kravet

I testen falt den 15 kilo tunge prøvedukken ned i vannet fra sittende stilling en halv meter over vannet, deretter stående fra én meters høyde med beina først, samt fra tre meter sittende med hodet først.

Dramatisk fall

I de to korteste fallene klarte Plastimo-vesten ingen av sikkerhetskravene, mens Baltic Sailor mislyktes i fallet fra sittende stilling.

Det tre meter høye fallet er såpass dramatisk at man valgte å bruke dukke når man testet. Laboratoriet mener det ville vært etisk uansvarlig å bruke levende barn som testpersoner.

Med dukke kunne dessuten barnevestene testes for de samme utfordringene som redningsvester for voksne utsettes for.

Det høyeste fallet fra tre meter med hodet først tilsvarer en situasjon der barnet havner i vannet fra en høy kaikant eller i en stor båt. Her oppnådde bare testvinneren Regatta Soft et tilfredsstillende resultat, mens Helly Hansen-vesten havnet rett under standardkravet om fem centimeters avstand mellom munnen og vannflaten.

Dukken som var iført Plastimo Typhoon-vest ble liggende med munnen under vannflaten etter at den havnet i ryggstilling fra det tre meter høye fallet. Dette er testens dårligste enkeltresultat.

Avviser bruken av dukke

Baltic Sailor redningsvest

Baltic Sailor er en av vestene som gjør det dårlig i denne testen. Men produsenten mener bruken av prøvedukke gir et misvisende resultat.

Foto: Produsenten

De to produsentene som gjør det dårligst i testen mener begge at de svake resultatene skyldes bruken av prøvedukker i stedet for virkelige barn.

– Når vår redningsvest testes på levende barn, blir resultatet en gjennomsnittlig avstand mellom munn og vannflate på 7,5 centimeter, sier Per Frode hos den svenske produsenten Baltic.

– Det er tross alt levende barn vi lager vestene for, sier han til Testfakta.

Han mener også dukkens vekt på knapt 15 kilo er for lav for vestene som er testet. Men det avvises av det britiske laboratoriet, som mener vekten har liten betydning så lenge vestene er godt festet til dukken. Og det var de.

Regattas modellbetegnelser er egnet til å skape noe forvirring. Testvinneren Regatta Soft finnes i flere design og farger, men bortsett fra utseendet er de identiske. I tillegg lages denne vesten i vektgrupper fra baby til voksenstørrelser, ifølge Forbrukerrådet.

Her er resultatet:

Test av redningsvester for barn

Regatta Soft

  • 15 - 30 kilo
  • 4,4 poeng
    (av 5 mulige)
  • Best i test

Helly Hansen Junior Safe  

  • 20 - 35 kilo
  • 4,3 poeng

Biltema Sportis

  • 20 - 30 kilo
  • 3,6 poeng

Jula Kayoba Marine

  • 20 - 30 kilo
  • 3,6 poeng

Watski Euro Kid

  • 20 - 30 kilo
  • 3,4 poeng

Baltic Sailor

  • 15 - 30 kilo
  • 2,8 poeng

Plastimo Typhoon

  • 20 - 30 kilo
  • 2,6 poeng

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)