Hopp til innhold

Ni av ti ønsker påbud om redningsvest

En ny undersøkelse viser at hele ni av ti nordmenn ønsker et påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåter.

Redningsaksjon i Etnefjorden

Både politi, Røde Kors og Sea King-helikopter deltok i søket i Etnefjorden. Mannen som er funnet omkommet, er 28 år gammel. Samtlige i gruppen var mellom 22 og 28 år, ifølge politiet.

Foto: Svein Morten Hagen

Ingvar Johnsen, Redningselskapet

Ingvar Johnsen i Redningsselskapet ber om at regjeringen nå innfører påbud om redningsvest for alle i åpne fritidsbåter.

Foto: Redningsselskapet

En mann er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet etter båtforliset i Etnefjorden i helgen.

I snitt omkommer 33 personer årlig i ulykker med fritidsbåt i Norge (32 i fjor). Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at syv av ti som omkommer i båtulykker ikke bruker redningsvesten om bord.

– En analyse vi har gjort av fjorårets ulykker, viser at 13–15 liv ville vært reddet med bruk av redningsvest, sier Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Han er med i en arbeidsgruppe som i en rapport til Nærings- og handelsdepartementet går inn for at alle om bord i fritidsbåter ha på seg redningsvest.

Per i dag er det bare påbudt å ha redningsvester om bord i båten – ikke at de må være på.

Regjeringen avgjør

Den nye undersøkelsen gjennomført av Perduco på vegne av KLP viser at Redningsselskapet har folket i ryggen. Ni av ti ønsker påbud om redningsvest.

1.900 personer over 15 år er intervjuet.

– Vi er glade for å se at folk tenker sikkerhet også til sjøs. Bruk av redningsvest i båt kan sammenlignes med bruk av sikkerhetsbelte i bil, sier kommunikasjonsdirektør i KLP, Ole Jacob Frich i en kommentar til undersøkelsen.

– Holdningen om at det er greit med en kjørepils i båten ser ut til å være på vikende front og folk støtter at promillegrensen reduseres fra dagens 0,8 til 0,2, sier Frich.

Undersøkelsen viser geografiske forskjeller.

Ole Jacob Frich

Kommunikasjonsdirektør i KLP, Ole Jacob Frich er glad for at så stor del av befolkningen tenker på sikkerheten til sjøs.

Foto: FOTO: KLP

– Det er interessant å se at i deler av landet med mye fritidsbåttrafikk, som Aust-Agder, Østfold og Telemark, er andelen som ønsker lavere alkoholpromillegrense færre enn for landsgjennomsnittet. Mens fylker som Finnmark og Troms, som ikke har mye av denne type småbåter, ligger høyere enn landsgjennomsnittet, sier Frich.

Den 13. juli er høringsfristen for forslaget om påbud og redningsvest og promillegrense på 0,2 til sjøs. Deretter er det opp til regjeringen å avgjøre.

Kunne vært reddet

Søndag kom det fram at de fire polakkene la ut i den åpne plastbåten på 14 fot i 03-04-tiden natt til fredag. Ingen av dem hadde redningsvest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redningsaksjon i Etne

Mange deltok i søk etter de tre savnede mennene, både på sjøen og langs stranden.

Foto: Svein Morten Hagen

– Vi har vester de skulle fått, om de kom og spurte, sier ansvarlig for hytteutleien, Jan Hagen til Bergens Tidende.

– Ved et pålegg om bruk av redningsvest, hadde vi vært et skritt nærmere at de hadde overlevd, uttaler Johnsen i Redningsselskapet.

Les også: Utvidar søket etter tre sakna

– Er det realistisk at et påbud blir etterfulgt?

– Ja, og det politidirektoratet uttaler i rapporten er at det blir mye enklere for dem å kontrollere på sjøen. De kan med en gang se om personene har vesten på, akkurat som et bilbelte, svarer Johnsen og påpeker:

– Forslaget om påbud gjelder alle om bord i åpne fritidsbåter i fart. Man skal fortsatt kunne stoppe og bade.

AKTUELT NÅ