Test av AirPlay-høyttalere

Virkelig god lyd uten ledninger kombinerer det beste fra to verdener. Her er en test av åtte AirPlay-høyttalere i den litt dyrere prisklassen.

Pioneer A4

Pioneer A4 kåres til beste kjøp i denne testen.

Foto: Pioneer

I dag har flere musikksamlingen tilgjengelig på nettbrettet eller smartmobilen. Skulle musikken ut i rommet, var man tidligere tvunget til å kjøpe høyttalere med dokkingstasjon om man ville ha litt lydkvalitet. Og det finnes mange vellydende apparater i alle prisklasser som kan hjelpe oss med det.

Men det å plugge inn det bærbare apparatet så snart man vil spille noe er verken spesielt praktisk eller behagelig. Med inntoget av Apples trådløse AirPlay-teknikk, slipper man ledningene.

Foruten i den relativt lommebokvennlige prisklassen 3000-4000 kroner, har det nå kommet mange trådløse AirPlay-høyttalere fra etablerte hi-fi-merker i en litt høyere prisklasse. Det er disse denne testen retter seg mot.

Testkriterier

Leverandørene av musikkanlegg ble bedt om å levere påkostede modeller i prisområdet 4000-5000 kroner. De ble koblet opp i et trådløst hjemmenettverk, og det ble notert hvor lett eller vanskelig det var.

Deretter ble ukomprimert musikk spilt i beste kvalitet fra både iPhone 5 og fra en datamaskin med iTunes. Vi noterte oss hvor kjapt apparatene reagerte og om det eventuelt var avspillingsproblemer.

Lydkvaliteten ble bedømt blant mange forskjellige musikksjangre. Til slutt ble det satt en totalkarakter som også inkluderte prisnivået. Apparater som hadde unike funksjoner eller bruksområder fikk spesiell omtale.

AirPlay benytter det trådløse nettverket for å sende over musikken. Det gjør at man ikke trenger komprimere lyden, noe som er tilfellet med Bluetooth, og derved få bedre lydkvalitet.

Det er imidlertid fortsatt trådløst, noe vi alle vet ikke er perfekt. Man kan derfor oppleve at musikken blir borte eller til og med at apparatet helt mister kontakten.

BEST I TEST: B&W A5

Terningkast 5 FBI
B&W A5

Kompakt vellyd: B&W A5

Foto: Produsenten

Bak et enkelt ytre gjemmer det seg en avansert høyttaler med overraskende lydkvalitet.

Bowers & Wilkins kompakte AirPlay-høyttaler A5 er en verdig oppfølger til flaggskipet Zeppelin. Et betydelig mer kompakt format gjør den lettere å plassere der man vil ha den.

Takket være appen er den lett å installere, og etter det kan man gjemme den bort og styre alt fra sitt Apple-apparat.

Men fremfor alt lyder den uforskammet bra til å være så liten, uansett hvordan man torturerer den. Det, i kombinasjon med en rimelig pris, resulterer i at den må bli best i test.


BESTE KJØP: Pioneer A4

Terningkast 5 FBI
Pioneer A4

Basskonge til lavpris: Pioneer A4

Foto: Produsenten

Imponerende bassressurser og uvanlige tilkoblinger gjør Pioneers høyttaler spesielt interessant.

Selv om Pioneers høyttalere nok kan være interessante for mange takket være sin generelt gode lyd, er det likevel de unike fordelene som kan lokke spesielle kjøpere.

Vil man ha en riktig partyhøyttaler i kompakt format, er bassressursene uovertreffelige. Vil man benytte den uten trådløst nettverk, er Wi-Fi Direct en perfekt løsning for å slippe ledningene.

Og har man en ny HTC-mobil er den til og med det eneste valget. Pioneer har lykkes med å skape en vellydende høyttaler som skiller seg ut i mengden.

SPESIELT ANBEFALT: Libratone Zipp

Terningkast 5 FBI
Libratone Zipp

Praktisk og kul: Libratone Zipp

Foto: Produsenten

Vil man ha trådløs musikk som alle på pikniken kan nyte, er det Zipp som gjelder.

Vil man ta med seg høyttaleren ut og samtidig slippe ledninger, er det bare Zipp som kan levere. Batteridrift har også andre apparater, men med Zipp kan man også kjøre AirPlay direkte til høyttaleren uten noe nettverk.

Takket være rundtstrålende lyd kan man dessuten plassere høyttaleren hvor som helst, og la omgivelsene nyte. Den låter nemlig bra også.

Som bonus kan den kles i mengder av farger, og er både lett å bruke og ha med seg. Vi ble sjarmert!

SPESIELT ANBEFALT: Samsung DA-E750

Terningkast 5 FBI
Samsung DA-E750

Fleksibel luksushøyttaler: Samsung DA-E750

Foto: Produsenten

Samsungs flaggskip har stilfull design, varm lyd og uendelige tilkoblingsmuligheter.

Med sine nye høyttalerdokker har Samsung satset på design, og dette er deres flaggskip. Et eksklusivt ytre med fint materialvalg og gjennomtenkte detaljer. Det har imidlertid gått ut over brukervennligheten.

Men funksjonene kan man ikke klage på. Med doble dokkingkontakter for Apple- og Android-mobiler, trådløs avspilling fra begge verdener og ledningstilkobling har man alle valgmuligheter.

Den har dessuten en meget tiltalende lyd som bare de mest kresne kan ha noen innvendinger til.

B&O Beolit 12

Terningkast 5 FBI
B&O Beolit 12

Bærbar designhøyttaler: B&O Beolit 12

Foto: Produsenten

Eksklusivt materiale og utmerket lyd gjør Beolit til et godt valg for den som har råd.

Vil man ta med seg musikken ut på verandaen, er det Bang & Olufsens lille eske som gjør det med mest stil og klasse. Et praktisk bærehåndtak og innebygget ladbart batteri gjør den meget portabel, og den både føles og ser eksklusiv ut.

Musikkapparatet kan kobles til både trådløst og med ledning. Men det dreier seg ikke bare om utseende, den låter dessuten meget bra uansett hvilken sjanger eller volum man presser den med.

Prisen gjør imidlertid at den er mer tiltenkt et cocktailparty enn å ha med når man mekker bil i garasjen.

Loewe Airspeaker

Terningkast 4 FBI
Loewe Airspeaker

Form fremfor funksjon: Loewe Airspeaker

Foto: Produsenten

En pen og vellydende høyttaler som ikke lykkes med å overbevise om at den er verdt prisen.

Formgivningen er som vanlig med Loewe i toppklasse, og det finnes så mange materialvalg at det føles mer som å velge et møbel enn et elektronikkprodukt.

Som AirPlay-høyttaler fungerer den bra, selv om knappene sitter vel gjemt når man skal bruke dem. Lyden er av god klasse, men imponerer ikke, det låter helt enkelt ikke så bra som man hadde håpet etter å ha sett prislappen. Men Loewe-tilhengere som blåser i det blir sikkert fornøyd med en høyttaler som matcher tv-apparatet.

Bose Soundlink Air

Terningkast 4 FBI
Bose Soundlink Air

Sober, men ekstrem: Bose Soundlink Air

Foto: Produsenten

Selv for den som liker mye bass, blir det lett for mye av det gode.

Apparatet har et tiltalende ytre, er lettplassert og enkelt å bruke. Det finnes ingen spesielle finesser, men det reagerer kjapt og gjør hva det skal uten problemer.

Selv for dem som liker Bose-lyden, lurer vi på om de ikke har strukket det for langt denne gangen. Bassforsterkningen er så betydelig at man må holde seg borte fra visse musikkstiler, ellers blir det helt enkelt for mye og det begynner å låte ille.

På normalt volum og med mer lettfordøyd musikk er lyden likevel tiltalende for de fleste.

Sony SA-NS510

Terningkast 4 FBI
Sony SA-NS510

Bærbar partyhøyttaler: Sony SA-NS510

Foto: Produsenten

En kul batteridrevet høyttaler med rundtstrålende lyd som kan spille fra mange kilder.

Sonys serie med nettverkshøyttalere føles som et forsøk på å slå seg inn på Sonos multiroms-marked. Man får altså se NS510 som en av flere høyttalere man har hjemme, og det er den man tar frem når det er fest.

Den rundtstrålende lyden gjør at folk kan gå rundt i rommet og få samme basspumpende lydopplevelse. Og når gjestene har flyttet seg til kjøkkenet, kan man takket være batteridriften ta den med seg dit.

Trenger man ikke batteridrift kan man spare en tusenlapp og kjøpe NS410 i stedet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)