Hopp til innhold

Test av reisehøyttalere

Små trådløse høyttalere kan være et perfekt reisefølge i ferien. I denne testen er seks varianter undersøkt.

Reisehøyttaleren Geneva Model XS

Vil du lytte på musikk hvor som helst uten ledninger, står valget mellom reisehøyttalere i flere prisklasser. Geneva Model XS er en av de anbefalte.

Foto: Christian Wheatley / Geneva

Visst er det avkoblende å ligge på stranden og høre bølgenes brus. Men iblant kan det være deilig å la favorittmusikken drukne lyden av skrikende barn, bjeffende hunder og skravlende mennesker.

For ikke å snakke om hvor lett det er å ta med lyden ut i hagen uten ledninger.

Uansett om du planlegger å reise på kryss og tvers i hjemlandet, i hele verden eller bare tenker å tilbringe ferien i hengekøyen hjemme, er det smidig og takknemmelig å kunne lytte på musikk uten en masse forstyrrende ledninger.

Bluetooth og bærbar

Forutsetningen for å få være med på leken er at høyttaleren kan spille musikk via bluetooth (som er fokus i denne testen), samt at den er bærbar.

En høyttaler som skal følge med i reisevesken til Thailand bør trolig være både mindre, smidigere og mer motstandsdyktig enn en som skal være med i bilen til hytta eller i seilbåten.

BEST I TEST: Nokia Play 360

Terningkast 5 FBI
Nokia Play 360

Doldisen som gjerne leker: Nokia Play 360

Foto: Produsenten

Nokia Play 360 får sannsynligvis ikke noen til å heve på øyebrynet ved første øyekast, spesielt ikke om du er den forsiktige typen og velger den svarte varianten. Men faktum er at den har noen kule finesser som slår de andre deltagerne over fingrene.

Nokia Play 360 har ikke noe behov for å vise seg frem, den nøyer seg med at den låter bra – i alle retninger. Det at den støtter NFC-teknikk (Near Field Communication), et grensesnitt for trådløs kommunikasjon, er naturligvis ikke livsviktig, men tross alt en finesse som legges på pluss-siden.

Om du kjenner at det er verdt pengene kan du kjøpe en ekstra høyttaler for å få stereo. Plasser høyttalerens bassport mot en vegg, og du lykkes i å lokke frem en forholdsvis kraftfull bass.Spesielt anbefalt: Geneva Model XS

Terningkast 5 FBI
Geneva Model XS

Lekker så det rekker: Geneva Model XS

Foto: Peter Strobl / Produsenten

Dette er ikke den letteste, minste eller billigste deltageren i testen – men det er den mest mangfoldige.

Takket være den smidige oppbevaringen, som samtidig tjenestegjør som stativ når man vil benytte den, er Geneva XS en perfekt reisekamerat. Kvaliteten føles gedigen og konseptet gjennomtenkt.

Med tanke på prislappen får den kanskje ikke følge med til stranden i ferien. Men på rommet eller ved bassenget hadde den fått både artister og seg selv til å skinne.


Spesielt anbefalt: Logitech Mini Boombox

Terningkast 5 FBI
Logitech Mini Boombox

For de hensynsfulle: Logitech Mini Boombox

Foto: Produsenten

Med sine 23 gram og nette format er Mini Boombox en høyttaler for deg som ikke har plass, eller ork for den del, til å bære med deg en kjempe for å få tilgang til favorittmusikken.

Dette er en liten og nett radio som virkelig er verdig navnet reiseradio. Den tar liten plass i bagasjen. Mini Boombox er lett å ha med å gjøre, og at den også fungerer som handsfree gjør det ikke verre.

Lyden er absolutt helt ok så lenge du ikke velger å spille for fullt, noe omgivelsene kanskje takker deg for.

Bassen etterlater litt igjen å ønske, ikke helt uventet med tanke på størrelsen, men er likevel helt akseptabel.Bose Soundlink

Terningkast 5 FBI
Bose Soundlink

Tungvekteren: Bose Soundlink

Foto: Bruce Peterson / Produsenten

Bose Soundlink er med sine 1,5 kilo testens tyngste deltager. Her får du en gedigen reisehøyttaler som riktignok kan være for tung til å ta med seg på interrail, men som passer perfekt når du ikke trenger å bære på mye over lengre strekninger.

Dette er en velbygd og gedigen høyttaler som, med tanke på vekten, kanskje passer best for deg som ikke tenker å farte rundt så mye.

Foretrekker du musikk med mange blåseinstrumenter eller strykere, eller setter du pris på bass som buldrer mye, kommer Soundlink trolig ikke til å skuffe deg.

Tilhører du derimot skaren som nyter luftig og fyldig lyd der favorittartistenes stemmer kommer til sin fulle rett, bør du kanskje velge en annen spillekompis.


Monster Clarity HD

Terningkast 5 FBI
Monster Clarity HD

Et riktig lite monster: Monster Clarity HD

Foto: Produsenten

Heter man Monster har man jo litt å leve opp til. Dette er riktignok et veldig lite og lett monster, men om du ser bort fra at den er liten er den mer brutal enn søt.

Størrelsen gjør at den passer perfekt til å følge med i bagasjen både hit og dit.

Dette er en praktisk liten høyttaler for deg som er mye ute på reise, eller har dårlig med plass i bagasjen. Liker du dessuten rock, har dere absolutt noe felles.

Vet du med deg selv at den først og fremst skal spille klassiske stykker eller musikk som inneholder mange strykere eller blåseinstrumenter, bør du kanskje velge en annen reisekamerat, ettersom Monster ikke finner samme spilleglede i dette.

At den kan brukes som handsfree er naturligvis et pluss.Sony SRS-BTV25

Terningkast 4 FBI
Sony SRS-BTV25

Litt Las Vegas: Sony SRS-BTV25

Foto: Produsenten

Sonys kuleformede bidrag kommer til å passe perfekt i det rette miljøet, mens andre trolig kommer til å velge en høyttaler med et mer konservativt utseende.

Utformingen gjør at Sony SRS-BTV25 ikke direkte passer til å tas med i håndbagasjen på en flytur.

At den ikke har noe oppladbart batteri, men må kjøres via nettet hele tiden, drar ned karakteren. Men om du planlegger å ha den innen rekkevidde av en stikkontakt eller i nærheten av en datamaskin når du bruker den, er det ikke noe stort problem.

Takket være kuleformen stråles lyden i 360 grader, og gjør høyttaleren lettplassert. Lydbildet tilhører ikke det mest solide i testen, men den fyller absolutt sin funksjon.

SE OGSÅ: Reis verden rundt uten språkproblemer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)