NRK Meny
Normal

Dette er ikke forbudt i Sverige

I Sverige har bilister lov til å tekste og snakke i telefonen mens de kjører bil. Trygg Trafikk i Norge går motsatt vei, og etterspør strengere regler.

Mobil i bil er ok i Sverige men fy i Norge

Bruk av mobil mens man kjører bil er ok i Sverige, men fy i Norge.

Foto: ScandinavianStockPhoto

Bilister som kjører på svenske veier trenger ikke ha handsfriutstyr når de snakker i mobiltelefon. De kan også sende tekstmeldinger og bruke annen elektronikk uten at de risikerer saftige bøter.

Lite tyder på at svenskene kommer til å følge Norge eller de fleste andre Europeiske land i å innføre forbruk mot mobilbruk blant bilkjørere.

Svenske Vei- og transportforskningsinstituttet (VTI) oppfordrer nå den svenske regjeringen til å se på andre tiltak for å bedre sikkerheten for bilister.

Tror ikke forbud hjelper

I en rapport sendt til svenske myndigheter kommer VTI med flere konkrete tiltak de mener er bedre enn et forbud mot bruk av teknologi i bil.

Blant annet ønsker de å bedre bilistenes kunnskap om hvordan de kan bruke teknologi på en sikker måte i bilen.

Katja Kircher, VTI

Katja Kircher, forsker ved VTI

Foto: Lars Forsberg

– Vi sier ikke alt skal være fritt frem, men vi mener at det kan finnes andre løsninger som kan virke bedre enn en lov, sier VTI-forsker Katje Kircher til NRK.no.

Grunnen til at svenskene går mot strømmen, er fordi de mener det ikke er god nok dokumentasjon fra andre land på at mobilforbud faktisk reduserer antallet ulykker.

VTI anerkjenner at en rekke studier viser at å bruke mobiltelefon når man kjører, kan ha negativ innvirkning på kjøreegenskapene. De mener likevel det ikke er tilstrekkelig bevis for at kollisjonsfaren øker betraktelig.

– Vi kan rett og slett ikke dokumentere at forbud fører til reduksjon i antallet ulykker, sier Kircher.

Trygg trafikk er uenig

Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk

Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk

Foto: Trygg Trafikk

– Vi er ikke enige, sier Trygg Trafikk-direktør Kari Sandberg på spørsmål om svenskes holdninger til mobilbruk i bil.

Sandberg mener alt som kan forstyrre kjøringen er en potensiell ulykkesrisiko.

– All distraksjon som tar oppmerksomheten fra å kjøre bil, bidrar til å øke risikoen for å bli utsatt for ulykke, og bør derfor unngås, sier Sandberg.

Hennes råd til bilister er å vente med å sende tekstmeldinger, ta telefoner eller fikle med GPS-en mens bilen ruller.

– Gjør minst mulig når bilen er i bevegelse, gjør det heller når bilen står stille.

– Større risiko for å bli tatt

Det er ikke tillatt i Norge å snakke i telefon uten handsfree mens man kjører bil, men ifølge Trygg Trafikk er det mange som gir blaffen i dette.

– Det er mange som snakker i mobiltelefon når de kjører bil, og det er litt for mange som bruker mobil uten det påbudte handsfreeutstyret, sier Sandberg.

Hun tror likevel at forbudet og oppfølging av reglene har hatt sin effekt.

– Politiet er blitt mer oppmerksomme på det, og risikoen for å bli oppdaget er større enn før.

Vil forby teksting

Trygg Trafikk ønsker nå at myndighetene skal gjøre reglene for mobilbruk i bil enda klarere og strengere.

– Når du sender en tekstmelding, tar du blikket bort fra veien. Vi har foreslått for myndighetene at de skal totalforby teksting mens man kjører bil.

Hun viser til veitrafikklovens paragraf 3, som handler om bilistenes varsomhet.

– Noen mener et forbud mot teksting omfattes av denne paragrafen, men vi synes ikke den er tilstrekkelig konkretisert.

Bare én del av bildet

VTI-forsker Katje Kircher er ikke enig. Hun sier at dersom man skal begynne å forby telefonbruk og teksting i bil, er det mye annet man også må ta tak i.

– Telefonen er bare en liten del av bildet. Skal man da si at det er greit, men alt annet er ok?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.