Hopp til innhold

– Jeg er redd mange ikke tør å si sannheten om helsa nå

Fra 1.oktober blir det strengere krav til førerkort. Sjekk om de nye reglene gjør at du risikerer å miste lappen.

Martine Hemstad Lyslid

VIKTIG: Martine Hemstad Lyslid i Ung Diabetes er redd mange unge vil vegre seg mot å fortelle legen sin om helseproblemer som kan påvirke førerkortet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Førerkort

FØRERKORT: Nye, strengere regler gjør det vanskeligere å få lappen, men skal gjøre det tryggere i trafikken.

Foto: Dragan Cubrilo

Har du diabetes, alvorlig kols, søvnproblemer eller går på tunge medisiner, kan det bli vanskeligere for deg å få førerkort.

– Jeg er redd mange ikke tør å si sannheten om helsa nå. Kanskje man ikke vil fortelle legen om episoder som for eksempel insulinsjokk, i frykt for ikke å få eller miste førerkortet, sier leder i Ung Diabetes, Martine Hemstad Lyslid, til NRK.

Diabetikere er en av gruppene som rammes av strengere regler.

– Straffbart

De nye helsekravene gjelder både de som skal få førerkort for første gang, og de som skal fornye.

– Når du fyller ut egenerklæringen, er det straffbart å holde tilbake opplysninger eller gi uriktige opplysninger om egen helse, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirekoratet til NRK.

Man skal ikke ut i trafikken hvis man ikke har helsa i orden.

Svein Lie

ANSVAR: Alle har et ansvar for å opptre hensynsfullt i trafikken og det er straffbart å holde tilbake informasjon om egen helse, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie.

Foto: Helsedirektoratet

– Alle som kjører bil har et stort ansvar for å ferdes hensynsfullt og være aktpågivende, som det heter i vegtrafikkloven. Det betyr at du ikke skal kjøre hvis du ikke er skikket til å kjøre på en trygg måte, for eksempel hvis du har en helsetilstand som påvirker trafikksikkerheten.

– Tungt

Personer med helseproblemer som påvirker kjøringen skal lukes ut av trafikken.

Martine Hemstad Lyslid

TUNGT: Det kan oppfattes som stigmatiserende og tungt å bli sett på som en fare i trafikken når man er ung med en kronisk sykdom, mener Martine Hemstad Lyslid i Ung Diabetes.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Å være ung og få førerkort er en stor ting i livet. Da kan det oppleves stigmatiserende og tungt med et økt fokus på at personer med diabetes er en fare i trafikken. Det er en krevende sykdom å leve med, og ikke alle unge har akseptert at de har diabetes.

Hemstad Lyslid mener det er viktig med helsekrav i trafikken og understreker at det er en stor oppgave å sette seg bak rattet. Men alle må ikke dras over samme kam.

– For oss er det viktig med individuelle vurderinger, siden ingen diabetiker er lik, sier hun.

– Brudd på vikeplikt

Stein-Olaf Røberg, distriktsleder for Utrykningspolitiet i Øst og Innlandet, sier det er viktig og bra at reglene nå skjerpes.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

VIKTIG: Stein-Olaf Røberg i Utrykningspolitiet håper de nye reglene gjør det tryggere å ferdes i trafikken.

Foto: Politiet

– Helsen påvirker kjøringen og vi ser at brudd på vikeplikt og feilplassering i kjørebanen ofte kan relateres til nedsatt helse eller kjøring i medikamentrus.

– Vi vil ikke ha livsfarlige sjåfører i trafikken og helsen påvirker oppfattelsesevnen. Vi håper de nye reglene vil gjøre det tryggere i trafikken, sier Røberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)