Vil fjerne dokumentavgiften ved boligkjøp

Kjøper du bolig til fire millioner, så skal staten ha 100.000 kroner i dokumentavgift. Nå vil Eiendom Norge ha slutt på «flytteskatten».

Boligpriser

I fjor ga dokumentavgiften over åtte milliarder kroner til statskassa. Illustrasjonsfoto.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Christian V. Dreyer

Christian Dreyer er administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Dokumentavgiften er en urettferdig avgift, den er egentlig ikke noe annet enn en ren flytteskatt, sier Christian Dreyer i eiendomsmeglernes bransjeorganisasjon, Eiendom Norge.

I fjor ga dokumentavgiften over åtte milliarder kroner til statskassa. Alle som kjøper selveierbolig betaler 2,5 prosent av kjøpesummen til staten.

– Hvis vi først skal beskatte eiendom med over åtte milliarder, så er det bedre å spre skattekostnaden utover på alle boligeiere, mener Dreyer.

Innbringende avgift

Dokumentavgiften ble innført i 1976. Og inntektene avgiften gir staten har steget kraftig i takt med den store prisveksten på boliger.

Fremskrittspartiet har tidligere kalt avgiften en «melkeku» for staten, men i partiprogrammet for 2017–2021 er det knapt nevnt.

Siv Jensen presenterer statsbudsjettet

Finansminister Siv Jensen (FrP) vil på sikt redusere flytteavgiften.

Foto: NRK

– Vi ønsker fortsatt å redusere dokumentavgiften med sikte på avvikling. Avgiften gir staten store inntekter, og er ikke en betaling for en tjeneste. En eventuell reduksjon må prioriteres mot andre formål regjeringen ønsker å satse på, sier finansministeren Siv Jensen (FrP) til NRK.

Finansministeren legger til at dette ikke er med i regjeringsplattformen for denne fireårsperioden.

Rammer unge boligkjøpere

Ved valget for fire år siden ville ikke Sosialistisk Venstreparti endre dokumentavgiften, men åpner nå for å fjerne den.

– De yngre aldersgruppene er de som flytter mest, noe som innebærer at yngre antakeligvis betaler en større del av denne avgiften enn de som er eldre, sier Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

SV vurderer å redusere eller fjerne dokumentavgiften, men mener dette må skje som en del av en større omlegging av skattesystemet for bolig.

Tak på 75.000 kroner

Også andre store boligaktører NRK har vært i kontakt med ønsker å fjerne dokumentavgiften.

– Vi er motstander av alt som gjør omsetning av bolig dyrere, og mener at dette er en urimelig avgift, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.

Huseiernes Landsforbund mener avgiften rammer tilfeldig, og jobber for å få den bort.

– Vi ser for oss en gradvis nedtrapping av avgiften, der man starter med å sette et tak på maks 75.000 kroner, sier Morten Andreas Meyer i forbundet.

Eiendom Norge hevder de ikke har noe å tjene på at dokumentavgiften forsvinner.

– Vi tjener i praksis ingenting, hvis da ikke flere vil kjøpe og selge bolig. Men det har jeg liten tro på vil skje, avslutter Dreyer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.