Hopp til innhold

Norsk dokumentavgift er lavere enn du tror

Dokumentavgiften, også kalt «flytteskatten», har blitt sterkt kritisert i Norge. Det er likevel langt lavere avgifter ved kjøp av bolig her enn resten av Europa.

visning bolig eiendomsmegler

Trodde du dokumentavgiften i Norge var høy? Den er lavere enn du tror, men det blir likevel noen kroner ekstra å betale for drømmeboligen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I over 13 år har dokumentavgiften vært på 2,5 prosent av eiendommens markedsverdi – med visse unntak.

– En bolig som koster 2 millioner vil ha en dokumentavgift på 50.000 kroner, forklarer eiendomsmegler Per Håvard Sørbøen i Eie Eiendom til NRK.no.

Den totale prisen bli 2.051.050 kroner siden 1.050 kroner går til tinglysningsgebyr for skjøte og pantedokument.

Runa Sorthe

Runa Sorthe jobber til daglig med kjøp og salg av boliger i Spania.

Foto: NRK

– Kjøper du andelsleilighet eller leilighet i borettslag slipper du å betale dokumentavgift, sier Sørbøen.

Overrasker boligkjøpere i utlandet

Dokumentavgiften er den dyreste avgiften du må betale ved kjøp av bolig i Norge, og når boligprisene stiger, gjør statens inntekter det samme. Men avgiften er enda høyere i andre europeiske land.

– Jeg har i årenes løp fått mange kommentarer fra skandinaver som blir overrasket første gang de hører om omkostningene ved kjøp av bolig i Spania, forteller Runa Sorthe til NRK.no.

Hun er megler i Marbella Estates Property Investments og jobber til daglig med kjøp og salg av boliger i Spania.

Her er avgiftene på rundt 10 til 12 prosent av kjøpspris, avhengig av hvem du kjøper boligen fra.

– Den norske dokumentavgiften på 2,5 prosent framstår da som veldig liten i forhold, sier Sorthe.

Norge lavest i Europa

Agnar D. Carlsen

Agnar D. Carlsen forteller at den norske dokumentavgiften er lav sammenlignet med sydligere land i Europa.

Foto: Privat / Foto

Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International jobber også som eiendomsmegler i Spania og kan bekrefte dette.

– Norges dokumentavgift er lav sammenlignet med Spania, men også de øvrige sydenlandene, sier Carlsen til NRK.no.

Han viser til en oversikt over skatter og avgifter i de mest populære områdene for ferieboliger. Og det er ikke bare Spania som ligger over oss.

Populære feriesteder som Hellas, Frankrike, Tyrkia, Malta og Portugal, har alle høyere avgifter ved kjøp av bolig, enn det vi har i Norge.

  • Se oversikten i faktaboksen

Styreleder i Huseiernes Landsforbund, Andreas S. Christensen, sier til NRK.no at det er problematisk å vurdere ulike lands skatteregimer ved bare å se på enkelte skatter eller avgifter.

Kritisert avgift

Før valget i 2013 gjennomførte Huseiernes Landsforbund en spørreundersøkelse om hva folket mente om dokumentavgiften. Hele 56 prosent anså den som urettferdig, mens bare 11 prosent svarte at den var rettferdig.

– Vi har et ønske om avskaffelse av dokumentavgiften i vårt arbeidsprogram, sier Christensen i Huseiernes Landsforbund.

Hans argument er at skatten rammes uavhengig av betalingsevne fordi den beregnes ut fra hvor mye eiendommen er verdt, og ikke hvor mye penger kjøperen har.

– Det betyr at dette særlig rammer unge med høy lånegrad, eller andre som for eksempel må bytte bolig på grunn av jobb eller andre forhold de ikke selv kan ha kontroll over, sier Christensen, og legger til:

– Dokumentavgiften på 2,5 prosent er for mange veldig mye penger i en allerede velfylt statskasse.

Vil redusere avgiften fra dagens nivå

De politiske partiene er delte i meningene om dokumentavgiften. Fremskrittspartiet har tidligere uttalt at de ønsker å fjerne den – nå sier de til NRK.no at de ønsker å redusere avgiften fra dagens nivå.

– Dokumentavgiften går ut over boligkjøpere og spesielt førstegangsetablerere med lav egenkapital. En redusert avgift vil gjøre boligkjøp enklere for sistnevnte, spesielt i Oslo-regionen med høye boligpriser, sier stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, Hans Andreas Limi (Frp) til NRK.no.

Også Høyre ønsker å redusere dokumentavgiften. Limi understreker at prioriteringene i regjeringens forslag til skatt- og avgiftsreduksjoner for 2015 først vil bli kjent når statsbudsjettet legges frem i oktober.

Inntektsbortfall på åtte milliarder

Harald Jacobsen

Harald Jacobsen (Ap) forteller at en avskaffelse av dokumentavgiften vil gi et inntektsbortfall på rundt åtte milliarder kroner.

Foto: Bernt Sønvisen/Aps stortingsgruppe

Politisk rådgiver i Arbeiderpartiets finansfraksjon på Stortinget, Harald Jacobsen, mener det i dag er en bred politisk enighet i at dokumentavgiften består.

– Konsekvensen av en avskaffelse vil bli et inntektsbortfall på om lag åtte milliarder. Dette må dekkes inn enten gjennom reduserte utgifter eller økte inntekter, sier Jacobsen til NRK.no, og legger til:

– Det er ingen automatikk i at et bortfall av dokumentavgiften vil medføre en tilsvarende boligprisreduksjon, sier Jacobsen til NRK.no.

Rundt 80 prosent eier sin egen bolig i Norge, noe som er en høy andel i internasjonal sammenheng. Jacobsen forteller at det er et mål at flest mulig som ønsker å kjøpe sin egen bolig skal ha muligheten til det.

– Primærbolig skattlegges langt lavere enn andre skatteobjekter. I tillegg har vi gunstige rentefradrag som gjør at flere får muligheten til å kjøpe seg bolig, sier han.

Solgt ser du tirsdager på NRK 1, klokken 20.15

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)