Spotify - gratis Itunes-utfordrer

100 000 står i kø for å få tilgang, men du kan snike i køen. Les videre for å få tilgang til Spotify - tjenesten som gir deg gratis musikk.

Spotify
Foto: Colourbox/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbrukerombudets kamp mot Itunes (Apple) endte med seier, og vi får nå Itunes uten kopisperre .

Noen tror dette vil åpne for mer konkurranse og Spår billigere musikk , og andre mener sågar at Apples salgsmodell er avlegs (DinSide) .

En nykommer som kanskje kan gi Itunes økt konkurranse, er Spotify . Denne tjenesten gir deg (lovlig) tilgang til flere millioner sanger.

For å bruke tjenesten trenger man et lite program som gir deg tilgang til å streame musikk fra selskaper som Universal Music Group, Sony BMG, EMI, Warner med flere.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Spotify

Slik ser programmet ut. Det enkle brukergrensesnittet vil være gjenkjennelig for folk som har brukt Itunes før.

Reklame mellom låtene

I motsetning til Apple/Itunes ønsker ikke Spotify å tjene penger på at brukerne laster ned sangene, men derimot at man tidvis må høre noen reklamesnutter mellom sangene.

Ønsker du reklamefri avspilling, kan du kjøpe deg et premium abonnement på måneds- eller dagsbasis.

– Vi eksperimenterer for øyeblikket med annonseringen. Det er viktig for oss at den ikke blir for påtrengende, sier Sophia Bendz i Spotify til NRK.

Denne eksperimenteringen betyr for øyeblikket at reklamen er totalt fraværende.

Siden Spotify baserer seg på streaming, betyr det at du ikke får lov til å brenne musikken på en CD eller overføre til en bærbar spiller.

Men de jobber med saken.

– Uten å komme med detaljer, kan jeg si at dette er et område vi er ivrige etter å utforske, sier Bendz på spørsmål om tjenesten kan bli tilgjengelig på mobile enheter.

Det altså grunn til å tro at de jobber med å få til en bærbar versjon. For det er her Itunes en fordel kontra Spotify, nemlig at man kan ta musikken med seg.

Det du derimot kan gjøre, på din egen datamaskin, er å høre på sanger så mye du vil, lage private eller felles spillelister og spille såkalte radio-kanaler med musikk delt inn etter sjanger og tiår.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Spotify

Spotify har også radiokanaler som spiller musikk delt inn etter tiår og sjanger.

– 100 000 på venteliste

Spotify vil ikke opplyse overfor NRK hvor mange brukere de har, men sier til at over 100 000 står på venteliste.

Hun opplyser at de legger til rundt 10 000 sanger per dag og at de har rettigheter til over 4 millioner sanger for øyeblikket. Dermed skulle det dekke de flestes behov.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)