Hopp til innhold

Spår billigere musikk

Forbrukerombudet tror på økt konkurranse når iTunes fjerner kopisperrene. Nettbrukernes talsmann mener Apple burde gjort dette gratis.

iTunes

iTunes har åpnet for at du kan kjøpe musikk fra butikken deres uten å ha en iPod. Dette må du betale for som forbruker.

Foto: OLIVER STRATMANN / AFP

Bjørn Erik Thon

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon tror fjerningen av drm fra musikken til iTunes vil føre til lavere priser.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN)

Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN), er kritisk til at iTunes ikke selv tar kostnadene ved å fjerne kopisperrene.

Foto: Per Ervland

Mandag ga Apple opp sin drm -politikk, slik at det nå er mulig, og lvolig, å lovlig spille av musikk kjøpt på iTunes Music Store på andre mp3-spillere enn Apples egne iPoder. All musikk som kjøpes gjennom den nye tjenesten iTunes Plus er nå uten kopisperre.

Dette åpner for at andre nettbutikker kan selge musikk til alle dem som har en iPod, de desidert mest solgte mp3-spillerne.

- Vi tror dette fører til at prisene på musikk kommer til å gå ned, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

- Nå åpner markedet seg helt opp, og vi får mer konkurranse. Flere kan starte musikkbutikker på nettet. Konkurrenter til iTunes, som Platekompaniet og Telenor, som tidligere har vært hindret av drm-formatet til iTunes, vil nå kunne selge til alle som er interessert i å kjøpe musikkfiler.

Gjennomsiktig

Bjørn Erik Thon tror forbrukerne fra nå av virkelig kan dra fordeler av internettet.

- Dette blir et veldig gjennomsiktig marked. Det blir enkelt for alle å sammenlikne prisene på de ulike musikkbutikkene, mener Thon.

– Når du skal kjøpe en låt eller et album kan du ha tre vinduer oppe samtidig og selv bestemme hvor du vil handle.

Fram til nå har iTunes hatt same pris på så å si hele katalogen sin, som består av over 10 millioner sanger. Det kommer til å endre seg.

- Nå åpner iTunes for ulik prising av musikken. Prisen på eldre musikk kommer til å gå ned, sli vi har sett i cd-markedet. Vi kommer til å se Nice Price, ulike album-pakker, og også introduksjonstilbud hvor artister selger nye låter billig for å få opp interessen, tror Bjørn Erik Thon.

At Apple nå gir opp sin ekskluderende drm-teknologi blir av mange sett på som resultat av det norske forbrukerombudets årelange kamp mot Apple. Hele den internasjonale forbrukerbevegelsen har stått bak

Forbrukerombudets krav til iTunes, senest i form av en støtteerklæring fra den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC, som representerer forbrukerorganisasjoner i 42 land.

Kritisk til ekstrapris

Men Apple gir seg ikke uten å ta seg betalt. For å løse opp drm-bindingen på de filene som allerede er kjøpt på iTunes krever Apple når to kroner ekstra per fil. Det får Thomas Gramstad, leder i it-brukerorganisasjonen EFN til å reagere.

- Frigjøringen fra drm burde skje gratis, sier Gramstad. De fleste kundene visste nok lite eller intet om hva drm innebar da de kjøpte musikken på iTunes, og den normale kundeforventningen er at når du kjøper noe så eier du det og kan spille/bruke det som du vil, akkurat som med en cd-plate.

Thomas Gramstad er også bekymret for at Apples prispolitikk skaper en forskjellebehandling av iPod-brukerne.

- Det er ikke så veldig vanskelig å omgå eller fjerne drm-teknologien gratis på egen hånd. Dermed må bare de teknisk ukyndigste av oss betale Apple for denne, mens de andre slipper.

- Gramstad peker også på at Apples vedtak undergraver respekten for opphavsretten.

- Antagelig vil dette bidra til å undergrave respekten for
regler, avtaler, lover etc. som regulerer opphavsrett og bruk av åndsverk.

- Bør ta kostnadene selv

- Derfor bør Apple selv bære alle omkostningene ved å gi opp drm. Særlig fordi de aldri burde begynt med denne teknologien. Det er ikke kundene som skal bære kostnadene for Apples gale forretningsbeslutninger.

Også forbrukerombudet hadde helst sett at Apple tilbyr filoppgradringen gratis.

– Jeg ser jo at det er en forskjell på hva du får, sier Bjørn Erik Thon. Apples nye filmormat tilbyr bedre lydkvalitet, og som sagt musikk som kan spilles av på flere avspillere.

- Vi er lykkelige for å ha vunnet frem med våre krav. Prisen er vi ikke så opptatt av, sier Thon.

– Vi ser jo også at iTunes gjør dette for å få ekstra inntekter.
EFns Thomas Gramstad slutter seg til forbrukerombudet.

- Det er jo uansett gledelig at Apple endelig slutter med drm. Men det måtte jo skje før eller siden uansett, spesielt etter hvert som konkurransen øker.

Hva mener du om iTunes om DRM?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober