Hopp til innhold

God søvn mot migrene

Foto: Tor Risberg, NRK

Folk som sliter med migrene sier ofte at sykdommen påvirker søvnen deres. Men det kan være stikk motsatt, viser ny forskning. Pasientene får migrene fordi de sover for dårlig.

Migrene er en sykdom som gir kraftige anfall med hodepine. En folkesykdom som rammer 16 prosent av norske kvinner og 7 prosent blant mennene.

Ved å legge om vanene slik at søvnen kommer inn i et fast mønster kan man redusere både muligheten for å få kraftig hodepine og intensiteten hvis man likevel får et migreneanfall.

Det viser en undersøkelse som forskere ved det amerikanske Universitetet i North Carolina nå har gjennomført blant en gruppe kvinnelige migrenepasienter.

Resultatene fra undersøkelsen ble presentert ved det årlige møtet for amerikanske hodepinespesialister sist helg. Antall migreneanfall blant de kvinnene som endret søvnvanene sine ble redusert med 29 prosent og styrken på anfallene med hele 40 prosent sammenliknet med dem som ikke la om livsstilen.

Første gang

– I 125 år har vi snakket om dårlig søvn som et problem for migrenepasienter. Men dette er første gang noen har sett nærmere på om endringer i livsstilen kan være en løsning, sier dr. Anne Calhoun til nettstedet WebMD. Hun er en av forskerne bak den nye undersøkelsen.

Alle de 43 kvinnene som deltok i forsøket lider av migrene som har forverret seg fra tilfeldige anfall til en mer kronisk hodepine. Alle hadde migrene i minst to uker hver måned, og et flertall var storforbrukere av smertestillende medisin. Under forsøkene ble alle bedt om å dempe inntaket av medisin, men fikk lov til å bruke legemidler når migreneanfallet var et faktum.

Eksperter har lenge trodd at overdreven bruk av medikamenter kan være en viktig årsak til at migrene forverrer seg. – Men vi mener nå at det kan være andre grunner til at dette skjer. Søvnproblemer kan være en av dem, sier doktor Calhoun.

En god natts søvn kan forhindre migreneanfall, viser ny forskning. Foto: Photodisc

Fast søvnmønster

Halvparten av pasientene fikk beskjed om å sove åtte timer til fast tid hver natt. Uten å lese, høre musikk eller se på TV i senga. De skulle heller ikke drikke de to siste timene før leggetid.

Samtidig lærte de avslapningsøvelser som skulle hjelpe til med rask innsovning. Og middagen skulle inntas minst fire timer før sengetid for å oppnå dyp søvn.

De andre kvinnene ble, uten å vite det, plassert i en kontrollgruppe som fikk beskjed om å massere et spesielt punkt på kroppen som ikke har noen betydning for hodepine. De skulle også spise middag på et fast tidspunkt hver kveld, men ellers leve som vanlig.

Store endringer

Effekten viste seg ganske raskt. Allerede etter seks uker rapporterte 35 prosent av kvinnene i «livsstilsgruppa» at anfallene var blitt mildere og mindre hyppige. Migrenen deres var nå blitt mer tilfeldig og ikke såkalt kronisk. Samtidig var det ingen endring å spore blant medlemmene i kontrollgruppa.

Etter dette ble også kvinnene i kontrollgruppa instruert om å legge om livsstil og søvnmønster på samme måte som de andre. Etter nye seks uker var problemet med migrene betydelig redusert hos hele 58 prosent av pasientene i den opprinnelige «livsstilgruppa» og 43 prosent av dem i den opprinnelige kontrollgruppa.

– Dette er en viktig undersøkelse, mener Stephen Silberstein som er professor i nevrologi og president i USAs forening for hodepineforskere.

– Den viser hvor viktig daglige vaner kan være for dem som rammes av migrene. Det disse pasientene trenger er et velregulert liv, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)