Hopp til innhold

Slik unngår du tørre øyne

Tørre øyne er beskrevet som den nye folkesykdommen, og stadig flere rammes. Heldigvis finnes det noen enkle tips for deg som vil unngå tørre øyne!

Blood capillary human eye

Hver femte nordmann er plaget av tørre øyne, ifølge øyelege Sten Ræder.

Foto: Colourbox

Vi er mange som sliter med tørre øyne etter lange dager med dårlig inneklima og langvarig titting på TV-og -dataskjermer. Ifølge øyelege Sten Ræder kan hver femte nordmann være rammet av problemet.

– Tidligere trodde man at tørre øyne alene skyldtes nedsatt tåreproduksjon, men forskning det siste tiåret har bidratt til et paradigmeskifte i forståelsen og behandlingen av tørre øyne.

Finnes enkle løsninger

Sten Ræder

Sten Ræder er spesialist i øyesykdommer.

Foto: Privat

Mange lever med såre, tørre og irriterte øyne, og opplever både tåreflod, lysskyhet og følelsen av å ha noe på øyet. Men for de aller fleste er dette unødvendige lidelser, sier øyelege Ræder. Han er spesialist i øyesykdommer, og daglig leder ved Tørreøyneklinikken.

– For de fleste kan noe enkle grep lindre symptomene, sier Ræder til NRK.no.

Han har en rekke gode råd for hvordan vi kan forebygge tørre øyne, men for å forstå disse må vi først forstå hvorfor vi får tørre øyne.

Et todelt problem

– Enkelt forklart skyldes tørre øyne nedsatt tåreproduksjon, økt fordampning av tårene eller kombinasjon av disse.

Tårefilmen er en tynn hinne som fukter og ernærer øyets overflate og som fornyes hver gang du blunker. Tårefilmen består av fett som utskilles av talgkjertlene i øyelokkene, vann fra tårekjertelen og slim fra bindehinnen. Hvis det oppstår ubalanse i ett eller flere av disse stoffene, vil du kunne utvikle tørre øyne.

Forstoppede fettkjerler

Kanten av øyelokket er dekt av små talgkjertler som utskiller fett. Bildet viser hvordan det ser ut når kjertlene blir tilstoppet.

Foto: Sten Ræder

– Fettet kommer fra små talgkjertler langs øyelokkskanten. Dersom kjertlene tilstoppes, blir det utskilt mindre fettstoff slik at tårefilmen fordamper raskere. Dette fører til at tårefilmen blir konsentrert og det oppstår betennelse og sårdannelse på øyets overflate.

Høy alder, kjønn (kvinner), bruk av vanlige medisiner mot allergi og høyt blodtrykk og lavt inntak av omega-3-fettsyrer er noen av risikofaktorene for utvikling av tørre øyne.

– Husk omega-3-tilskudd, solbriller og skjermvett

Ifølge Ræder er tørre øyne i mange tilfeller en kronisk tilstand, men følgende tips kan bidra til å lindre plagene.

– Noen generelle råd er å avklare med fastlegen om man bruker medisiner som kan gi tørre øyne, ta omega-3-tilskudd, drikke nok vann, øke luftfuktigheten hjemme og bruke solbriller når du er ute.

En tilpasset arbeidsplass kan også bidra til bedre øyehelse hvis man tar noen enkle grep.

– Når vi ser på TV- og dataskjermer blunker vi sjeldnere, noe som gjør at tårefilmen fordamper raskere. Hvis man justerer skjermen og stolen slik at man ser ned på skjermen, blir øyeåpningen mindre og tårefilmen fordamper saktere.

– Du kan også bruke kunstig tårevæske hvis du vet at du skal sitte lenge ved en skjerm og passe på å ta pauser, sier Ræder.

Lager øyedråper av blod

Ifølge moderne retningslinjer, skal tørre øyne behandles etter alvorlighetsgrad. De som kun har lette plager vil merke bedring ved å bruke kunstig tårevæske og følge tipsene ovenfor. Ved mer moderate og alvorlige tilfeller av tørre øyne, må behandlingen skreddersys av øyelege for å øke tåreproduksjonen og/eller bedre kvaliteten på tårefilmen.

Til NRK.no forteller Ræder om en behandlingsform som du kan forsøke selv.

– De fleste pasienter med tørre øyne har tilstoppede talgkjertler i øyelokkene. Dette kan behandles med varme omslag og øyelokksmassasje for å frigjøre fettstoffene.

– Fukt en klut under springen i så varmt vann som mulig, vri om kluten og legg den i håndflaten og press den mot øyelokkene i 5 minutter. Stryk deretter huden 10-15 ganger langs øyelokkskanten med pekefingeren. Prosedyren med oppvarming og massasje bør utføres 1-2 ganger daglig.

Hvis dette ikke hjelper, anbefaler Ræder at du kontakter øyelege som blant annet kan skrive ut spesielle øyedråper på resept, briller som fukter og varmer øyelokkene og spesiallinser.

– Et eksempel er øyedråper som lages fra pasientens eget blod. Disse inneholder naturlige stoffer som hemmer betennelse og fremmer sårtilhelingen på øyets overflate.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)