Hopp til innhold

Slik unngår du pipebrann

Det sprengfyres i kulden, gjerne med ved som ikke er tørr nok. – Det kan føre til pipebrann, sier Brannvernforeningen.

Pipebrann i Øvre Årdal

Sprengfyring kan føre til pipebrann. Det vil man helst unngå, skal vi tro Brannvernforeningen. Her fra en pipebrann i Øvre Årdal.

Foto: Martine S. Holsæter

November har vært rekordkald flere steder i landet.

Siste lørdag i november var den kaldeste Bergen by har opplevd siden målingene startet i 1903.

Også for Buskerud, Telemark og Aust-Agder har det vært beinkaldt.

Natt til siste fredag i november var den kaldeste på 140 år på Hovden.

Da er det greit å kunne fyre i ovnen. Men det er ikke helt problemfritt, for her er det mange som gjør feil.

– Vi er ikke like flinke til å fyre i ovnen som før. Vi ser at folk sprengfyrer med ved som ikke er tørr nok. Det kan i verste fall føre til pipebrann, forteller Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til NRK.no.

Pipebrann etter vedfyring i høyblokk:

Video BRANN-280410W-ST_TL.mp4

Uheldig for astmatikere

Det er den fuktige veden, som sammen med rundfyring fører til at det kan begynne å brenne i pipa. Rundføring betyr å fylle opp med store mengder ved, og fyre med trekkventilene mest mulig gjenskrudd. Og det er det mange som gjør.

– Rå ved fører til vanndamp, og temperaturen blir for lav til at det brenner. De brennbare gassene blir med opp i skorsteinen og legger seg der, forklarer brannverneren.

– Ikke bare er det svært dårlig økonomisk fyring, men det forurenser også veldig. Folk som har astma kan få plager når de er ute og går.

Det farlige er imidlertid om skorsteinen sprekker, for det kan føre til pipebrann.

– Man vet aldri når det skjer, sier Kalheim.

VIDEO: Evakuering etter pipebrann i Stavanger:

Video nsps_upload_2008_10_28_18_38_19_409.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ikke stol blindt på selgeren

Han oppfordrer folk til å ikke stole blindt på selger, men sjekke veden før en går til innkjøp.

En god regel er at om en tar to vedkubber og slår dem mot hverandre, skal det komme en hul lyd dersom veden er tørr nok.

– Og hvis er veden fuktig, får man en dump lyd. Det er litt vanskelig å forklare, men du hører det med en gang, sier Kalheim.

– Og for all del; IKKE bruk rødsprit eller bensin når du skal fyre. Mange blir fristet til å gjøre det når de sliter med å få fyr, men det skal man rett og slett ikke gjøre. Bruk avispapir og opptenningsved, og legg ved inn jevnlig, sier brannverneren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)