- Dette er en strømbløff

Ny undersøkelse viser at nordmenn ikke vet at vi faktisk har redusert strømforbruket vårt. - Det norske folk har blitt bløffet til å tro at de bruker mer og mer strøm, raser Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Strøm

At hver nordmann de siste 20 årene har redusert sitt strømforbruk, har energimyndighetene ikke snakket høyt om. FBI-reporter Øystein Solvang setter fokus på saken.

Foto: Eirik Kleiven/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dersom du tror at norske familier bare bruker mer og mer strøm er du ikke alene. En spørreundersøkelse som offentliggjøres i dag viser at 75 prosent av befolkningen tror det samme.

Bruker mindre strøm

Strøm

Dette er sannheten: Du bruker mindre strøm!

Foto: Eirik Kleiven/NRK

Men det norske folk er langt bedre enn sitt rykte. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Statens institutt for forbruksforskning, SIFO. For det viser seg at både målt pr innbygger og pr husholdning så er bildet entydig: Vi bruker mindre og mindre strøm!

- NVE og sentrale politikere har bevisst holdt tilbake at strømkurven bare peker en vei; nedover. De kan mistenkes for å ha skjult dette, hevder forskningssjef Eivind Stø i SIFO.

Les også: Slik sparer du strøm

Krise og rekorder

I år etter år har vi har hørt om strømkriser og den ene strømrekorden har avløst den andre. Hvordan henger dette sammen med at folk faktisk bruker mindre? For det er riktig at totalforbruket i Norge har gått opp.

Men det er først og fremst industri, næringsliv og det offentlige som sluker mer energi enn før. Dermed får vi kriser i sprengkulden når alle skrur varmen på fullt.

Men at hver nordmann de siste 20 årene har redusert sitt forbruk har energimyndighetene ikke snakket høyt om, konkluderer SIFO-rapporten.

- Holdes skjult

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

- Dette er blitt holdt skjult og er blitt underkommunisert til folket, sier Eivind Stø. Han mener grunnen er en frykt for at sannheten kan skade arbeidet med å få til energisparing i Norge.

TNS Gallup i fikk oppdrag å finne ut om det virkelig stemmer at folk har en feil virkelighetsoppfatning. De spurte 1000 nordmenn om de tror strømforbruket i norske husholdninger har økt de siste ti årene.
75 % svarer ja, 20 % svarer nei og 5 % vet ikke.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken gir NVE og Statnett skylden for at folk flest tar feil.

Les også: Nordmenn har aldri brukt så mye strøm som i januar

- En bløff

- Vi er blitt bløffet i en årrekke til å tro at vi mangler kraft og at vi bruker for mye strøm i husholdningene, mener Haltbrekken.

NVE bekrefter at de vet at strømkurven for folk flest har gått ned de siste 20 årene, men avviser at de har ”bløffet” eller holdt fakta skjult i frykt for at folk skal bruke mer strøm.

Les også: Norge får skylden for høy strømpris

Avviser kritikk

- Vi har ingen agenda på dette, men har bare vært opptatt av å få ned strømforbruket. Men det kan godt hende at vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere at husholdningene reduserer forbruket sitt, sier seksjonssjef Nils Martin Espegren.

Folk må får høre at de har vært ganske flinke på å spare strøm. For da kan de motiveres til å gjøre enda mer for å få til store kutt i Norges energiforbruk, mener både SIFO og Naturvernforbundet. For som nasjon sløser vi med ressursene.

Les også: Varsler lavere strømpris

"Yes we can!"

- Ingen blir bedre av bare å få kritikk. Får vi høre at vi er gode får vi lyst til å bli enda bedre, sier Haltbrekken.

Og forskningssjef Eivind Stø i SIFO blir inspirert av president Obama når han vil ha fram et budskap som kan begeistre det norske folk:

- Folk skulle ha heist flagget for hva de har fått til og politikerne skulle ha dratt dette fram i valgkamper og sagt" Yes we can!"

Les også: Spar strøm med vaskemaskinen

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)