- Dette er en strømbløff

Ny undersøkelse viser at nordmenn ikke vet at vi faktisk har redusert strømforbruket vårt. - Det norske folk har blitt bløffet til å tro at de bruker mer og mer strøm, raser Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Strøm

At hver nordmann de siste 20 årene har redusert sitt strømforbruk, har energimyndighetene ikke snakket høyt om. FBI-reporter Øystein Solvang setter fokus på saken.

Foto: Eirik Kleiven/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dersom du tror at norske familier bare bruker mer og mer strøm er du ikke alene. En spørreundersøkelse som offentliggjøres i dag viser at 75 prosent av befolkningen tror det samme.

Bruker mindre strøm

Strøm

Dette er sannheten: Du bruker mindre strøm!

Foto: Eirik Kleiven/NRK

Men det norske folk er langt bedre enn sitt rykte. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Statens institutt for forbruksforskning, SIFO. For det viser seg at både målt pr innbygger og pr husholdning så er bildet entydig: Vi bruker mindre og mindre strøm!

- NVE og sentrale politikere har bevisst holdt tilbake at strømkurven bare peker en vei; nedover. De kan mistenkes for å ha skjult dette, hevder forskningssjef Eivind Stø i SIFO.

Les også: Slik sparer du strøm

Krise og rekorder

I år etter år har vi har hørt om strømkriser og den ene strømrekorden har avløst den andre. Hvordan henger dette sammen med at folk faktisk bruker mindre? For det er riktig at totalforbruket i Norge har gått opp.

Men det er først og fremst industri, næringsliv og det offentlige som sluker mer energi enn før. Dermed får vi kriser i sprengkulden når alle skrur varmen på fullt.

Men at hver nordmann de siste 20 årene har redusert sitt forbruk har energimyndighetene ikke snakket høyt om, konkluderer SIFO-rapporten.

- Holdes skjult

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

- Dette er blitt holdt skjult og er blitt underkommunisert til folket, sier Eivind Stø. Han mener grunnen er en frykt for at sannheten kan skade arbeidet med å få til energisparing i Norge.

TNS Gallup i fikk oppdrag å finne ut om det virkelig stemmer at folk har en feil virkelighetsoppfatning. De spurte 1000 nordmenn om de tror strømforbruket i norske husholdninger har økt de siste ti årene.
75 % svarer ja, 20 % svarer nei og 5 % vet ikke.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken gir NVE og Statnett skylden for at folk flest tar feil.

Les også: Nordmenn har aldri brukt så mye strøm som i januar

- En bløff

- Vi er blitt bløffet i en årrekke til å tro at vi mangler kraft og at vi bruker for mye strøm i husholdningene, mener Haltbrekken.

NVE bekrefter at de vet at strømkurven for folk flest har gått ned de siste 20 årene, men avviser at de har ”bløffet” eller holdt fakta skjult i frykt for at folk skal bruke mer strøm.

Les også: Norge får skylden for høy strømpris

Avviser kritikk

- Vi har ingen agenda på dette, men har bare vært opptatt av å få ned strømforbruket. Men det kan godt hende at vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere at husholdningene reduserer forbruket sitt, sier seksjonssjef Nils Martin Espegren.

Folk må får høre at de har vært ganske flinke på å spare strøm. For da kan de motiveres til å gjøre enda mer for å få til store kutt i Norges energiforbruk, mener både SIFO og Naturvernforbundet. For som nasjon sløser vi med ressursene.

Les også: Varsler lavere strømpris

"Yes we can!"

- Ingen blir bedre av bare å få kritikk. Får vi høre at vi er gode får vi lyst til å bli enda bedre, sier Haltbrekken.

Og forskningssjef Eivind Stø i SIFO blir inspirert av president Obama når han vil ha fram et budskap som kan begeistre det norske folk:

- Folk skulle ha heist flagget for hva de har fått til og politikerne skulle ha dratt dette fram i valgkamper og sagt" Yes we can!"

Les også: Spar strøm med vaskemaskinen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.