NRK Meny
Normal

Slik unngår du iTunes-ruin

Lar du poden laste ned gratisspill på din iPhone eller iPad, bør du være på vakt. Det kan koste deg mange tusen kroner.

Video smurf-261011-web

SE VIDEO: NRKs spillekspert Rune Håkonsen viser deg hvordan du stiller inn iPhone og iPad for å unngå kjøp av tjenester inne i spill.

Etter at du har tastet inn passordet til iTunes-kontoen din, kan poden handle i vei inne i spillet. iTunes-kontoen kan forbli åpen for kjøp i det uendelige.

Den siste tiden har det vært mye fokus på det såkalte "Smurfespillet". En applikasjon man blant annet kan laste ned på iPhone og iPad.

Nedlastingen er gratis, men foreldre har opplevd å få regninger på opptil 24.000 kroner på sin iTunes-konto etter at barna deres har spilt spillet.

Flere av barna har kjøpt smurfebær til flere tusen kroner, uten at de kunne passordet til foreldrenes iTunes-konto. Hvordan er det mulig?

Handel uten passord

Smurfespillet er ett av svært mange spill der man kan kjøpe tilleggstjenester som koster ekte penger.

Når du taster inn passordet på iTunes-kontoen din, er den åpen for kjøp i 15 minutter. Men om du handler inne i spillet, nullstiller klokka seg for hver gang du handler.

Det betyr at hvis du handler innen ett kvarter, får du 15 nye minutter å handle i. Slik kan man handle i det uendelige uten å taste inn nytt passord.

Dårlig sikkerhet

Anna Charlotte Amdal Neumayer

Seniorrådgiver Anna Charlotte Amdal Neumayer hos Forbrukerombudet er kritisk til sikkerheten i gratisspill.

Foto: Forbrukerombudet

Forbrukerombudet reagerer sterkt på at dette er mulig.

– Dette gir forbrukeren dårlig sikkerhet, og øker faren for både misbruk og utilsiktet overforbruk. Klagene fra foreldre illustrerer dette, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet, Anna Charlotte Amdal Neumayer.

Apple ønsker ikke å kommentere saken, men henviser gjennom sitt norske kommunikasjonsbyrå, Apeland kommunikasjon, til selskapets retningslinjer om bruk av iPhone og iPad.

– Foreldre må ta ansvar

Spillekspert Rune Håkonsen i NRK mener foreldrene må følge med og lese informasjonen som dukker opp når de laster ned spill til barna.

– Når du laster ned spillet, får du som oftest informasjon om at det er mulig å kjøpe tjenester der inne. Problemet for mange barn er jo at informasjonen står på engelsk, og at de ikke forstår teksten. Foreldre må ta ansvar her, mener Håkonsen.

Gullgruve for spillbransjen

Forbrukerinspektørene har tidligere fokusert på online-spillene "Habbo" og "Go Supermodel", der barna kunne kjøpe tilleggstjenester inne i spillet og betale med mobiltelefonen.

Med smarttelefoner knyttet opp mot iTunes-konti, har det åpnet seg enda flere muligheter for bransjen.

– Spillbransjen har fått øynene opp for denne måten å tjene penger på. Vi ser en trend i retning av at bransjen lanserer gratis spill, og tjener penger på å selge innhold inne i spillet, sier NRKs spillekspert Rune Håkonsen.

– Spillbransjen vil tjene penger, og dette er en ypperlig måte å gjøre det på, fortsetter han.

Apple ansvarlig

Det er Apple som er ansvarlig for varer som blir kjøpt i deres butikk, ifølge Forbrukerombudet.

Og Apple har sørget for at du kan kontrollere både åpningstiden på din egen iTunes-konto, og at du ved hjelp av noen få tastetrykk på din iPhone eller iPad kan skru av mulighetene for å kjøpe tilleggstjenester overhodet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.