Hopp til innhold

Slik rydder du bort knust kvikksølv

Knuser du en sparepære frigjøres kvikksølv. Men fjerner du restene korrekt, vil ingen ta skade.

Kvikksølv

Termometer, som finnes i de fleste hjem, inneholder kvikksølv.

Foto: colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kvikksølv

En kule med kvikksølv.

Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP

Det er veldig lite kvikksølv i en sparepære, og helsefaren er minimal.

Likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.

Les også: Disse ble syke av kvikksølv

Verst for naturen

Kvikksølv er farligst når det kommer ut i naturen, fordi det omdannes til organiske kvikksølvforbindelser som særlig tas opp i fisk.

Disse kvikksølvforbindelsene er giftige, og kan finne veien til enkelte matvarer, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Finnes i sparepærene

I 2008 innførte EU forbud mot nesten all bruk av kvikksølv, men det er likevel en del kvikksølv i sparepærene.

Lysstoffrør og sparepærer trenger kvikksølv for å virke, derfor er det kvikksølvdamp i gassutladningen inne i lyskilden.

Når lampene er av, er omtrent alt kvikksølvet kondensert som partikler. Etter hvert som lyskilden blir gammel, blir noe av kvikksølvet absorbert i belegget på innsiden av glasset.

LED-baserte lyskilder er fri for kvikksølv, men ganske dyre. Frem til prisen synker på slike pærer, vil de fleste hjem ha sparepærer med 2 til 5 milligram metallisk kvikksølv i seg.

EKSTERNE LENKER: Les mer om kvikksølv på ErDetFarlig og Miljøstatus

Ikke alt kan støvsuges

Når en pære knuses, slipper kvikksølvet ut.

Selv om dette gir minimal helserisiko, bør du kvitte deg med alle restene så raskt som mulig.

Hvis gulvet har en glatt overflate uten sprekker, bør du unngå å støvsuge opp restene. Dette fordi støvsugingen kan bidra til å spre kvikksølvrestene.

Har gulvet sprekker eller tepper, er det likevel best å fjerne kvikksølvet med støvsugeren - for å få bort alle glassrestene.

Når du er ferdig, bør du la støvsugeren gå med motoren i gang i en halv time utendørs før du skifter støvsugerpose. Du bør også løsne støvsugerslangen og skylle den innvendig med vann.

Les også: Test av sparepærer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)