Hopp til innhold

Test av sparepærer

Vanlige lyspærer er på vei ut, enten du vil eller ei. Denne testen av nye sparepærer viser stor forskjell i både pris og kvalitet. IKEA utmerker seg med billige kvalitetspærer.

Innsamling av sparepærer kan gi klimapoeng

Disse lyspærene fra IKEA og Philips er testvinnere.

Foto: Forbrukerrapporten

Fra høsten 2012 vil bare de aller svakeste tradisjonelle glødepærene være til salgs. Skal du da ha en pære med større effekt enn 15 watt, må du velge en eller annen form for sparepære.

Det er allerede forbudt å importere og produsere flere utgaver av de gamle velkjente pæretypene. Alle matte lyspærer og alle med klart glass og effekt på 75 watt og høyere er nå forbudt, men butikkene kan fortsette salget inntil lagrene er tømt.

Forbrukerrådet har nå testet 48 ulike sparepærer. Det er blant annet undersøkt om energiforbruk, lysstyrke, levetid og lysets kvalitet stemmer med det produsentene oppgir.

Dessuten har man sjekket hvordan pærene takler lave temperaturer, og om sikkerheten mot brann og elektrosjokk er god nok. Innholdet av miljøskadelige stoffer teller også med i sluttkarakteren.

Halogen eller sparepære?

12 av produktene er av typen halogenpærer, som strengt tatt ikke er sparepærer selv om markedsføringen ofte hevder noe annet.

Forbrukerrådet mener at halogenpærer i noen tilfeller kan være en god erstatning etter hvert som de tradisjonelle pærene forsvinner.

Halogenpærene gir 30 prosent mer lys med samme strømforbruk som de gamle pærene, og kan dermed selges når glødepærene blir forbudt.

Ulempen med halogenpærer er den korte levetida sammenliknet med tradisjonelle glødepærer. Fordelen er at de gir samme lyskvalitet som tradisjonelle pærer.

De kan også brukes ute i streng kulde uten problemer. Men ellers er det mye mer lønnsomt å satse på såkalte sparepærer, mener Forbrukerrådets eksperter. Testen avslører store forskjeller i både kvalitet og pris.

Testens beste

Testvinneren er en Philips-pære med LED-teknologi. Alle de andre sparepærene er av typen kompaktlysrør.

LED-pærer gir et godt lys og har ekstremt lang levetid, men kan foreløpig bare erstatte tradisjonelle 25 watts pærer. Vinneren har dessuten en skyhøy prislapp.

Flere av IKEAs pærer gjør det meget bra, selv om de bare koster en brøkdel av konkurrentenes.

Disse pærene kommer best ut på kvalitet og/eller pris:

SPAREPÆRER:

De beste sparepærene

MERKE OG MODELL

STYRKE

PRIS
CIRKA

VURDERING
OG TOTAL-
POENG

(max 100)

Philips
Econic LED-lys

5 W tilsvarer 25 W
 

kr. 430

76 poeng
Bra
 

Philips
Tornado
20W Dimmable
 

20 - 23 W tilsvarer 100 W+

kr. 247

67 poeng
Bra

Osram
Duluxstar
Mini twist 11W

10 - 12 W tilsvarer 60 W  

kr. 61

67 poeng
Bra
 

IKEA 15W 3U
SU115

13 - 18 W tilsvarer 75 W  

kr. 39

62 poeng
Bra
 

Se hele testen av sparepærer hos Forbrukerrapporten.

HALOGENPÆRER:

De beste halogenpærene

MERKE OG MODELL

STYRKE

PRIS
CIRKA

VURDERING
OG TOTAL-
POENG

IKEA 53 W

53 W

kr. 20

70 poeng
Bra

IKEA 42 W

42 W

kr. 15

67 poeng
Bra

PHILIPS
EcoClassic
Dimmable 20W

20 W

kr. 160

67 poeng
Bra

Se hele testen av halogenpærer hos Forbrukerrapporten.

Kun én av sparepærene får karakteren "Under middels". Det er Philips Eco Ambiance bright light A55 (10-12 watt, pris 150 kroner), som skårer spesielt dårlig på oppstartstid, levetid og tap av lysstyrke. Totalvurdering: 40 poeng.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)