- Frukt og grønnsaker er ferskvarer. Riktig oppbevaring er derfor viktig for å bevare kvaliteten, spesielt nå i juledagene, forklarer informasjonssjef Hanne Linnert i Bama til NRK.no.
Bare i desember spiser nordmenn 12.000 tonn klementiner, av et årlig forbruk på 28.000 tonn.
De fleste av klementinene som nå skrelles og spises av norske hender, kommer fra Castellon-området nord for spanske Valencia.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Enkel huskeregel
Frukt og grønnsaker inneholder mellom 75 og 95 prosent vann, og er levende produkter også etter høsting.
Hver bær- og fruktsort har sin egen temperatur hvor de holder seg best. Men det finnes en enkel huskeregel, dersom man vil unngå å gå gjennom sjekklisten hver gang man har vært i grønnsaksdisken.
- Frukt , bær og grønnsaker som er avlet fram i norsk klima, trives bra i kjøleskapet. De eksotiske liker seg dårligere der, sier Linnert.
Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avocado, kan rett og slett ta skade av for kald lagring.
- Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. De skal ha romtemperatur. Det samme skal tomater. Legg dem i en skål på kjøkkenbenken, er Linnerts råd.
- Ananas trives best i 10 til 15 grader
- Mango og melon vil ha minst åtte.
- Bananer tåler ikke under 12 grader og blir grå hvis de legges i kjøleskap.
- Agurker liker ikke under 12 grader
- Poteter skal ha mellom 4 og 6 grader og egner seg godt i kjøleskap
LES OGSÅ:
Sterke farger - mye gass
Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer bør lagres i romtemperatur. Samtidig er det viktig å huske på at noen fruktsorter skiller ut etylengass, som fremskynder modningsprosessen.
- Frukt og grønnsaker med sterke farger utsondrer etylengass som er et hormon. Produkter som eple, tomat og pære utskiller spesielt mye av gassen, forteller Hanne Linnert.
- Epler bør derfor ikke legges sammen med bananer fordi bananene da lett får brune prikker. Har du derimot en umoden avokado, kan du legge denne i en plastpose sammen med en tomat, sier hun.
Frukt og grønnsaker bør heller ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys.
Dette gjelder spesielt potet, gulrot, bleket asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning, ifølge frukt.no.
LES OGSÅ:
Bør oppbevares i romtemperatur:
- Epler
- Pærer
- Melon
- Banan
- Papaya
- Avocado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Fersk ingefær
- Aubergine
- Squash
Bør oppbevares i kjøleskapet:
- Steinfrukter som f.eks. plommer og kirsebær
- Bær
- De aller fleste grønnsaker
NETT-TV:
(NRK Skole)LES OGSÅ:
LES OGSÅ: