Normal

Skrekkbilder mot røyking

Det skal ikke være tvil lenger - røyking er farlig, og det skal du se hver gang du tar fram røykpakken.

Bilder av syke lunger, døde kropper, en mann med pustemaskin og mødre som blåser røyk inn i ansiktet på barna sine er blant virkemidlene amerikanske helsemyndigheter nå ønsker å ta i bruk mot røyking.

Norske myndigheter vil ha det samme her.

Bildeadvarslene skal klistres på alle sigarettpakker i tillegg til egne plakater, hvis de amerikanske helsemyndighetene får det som de vil.

- Forslaget er den viktigste og mest omfattende offentlige helserelaterte advarselen siden 60-tallet i USA.

Det sier Matt Myers som er president for kampanjen Røykfrie barn til nyhetsbyrået Reuters.

- Advarslene er basert på forskning om hvilke virkemidler som skal til for at røykere blir klar over hvilken helserisiko de utsetter seg for.

Bildeadvarslene er helt i tråd med ønskene fra Verdens helseorganisasjon .

LES OGSÅ:

Også i Norge

Også her hjemme skal røykere bli minnet om den brutale virkeligheten hver gang de tar opp røykpakken. Fra neste sommer skal det bli påbudt med bildeadvarsler også på norske røykpakker.

Dette er i tråd med de retningslinjene EU-kommisjonen har utarbeidet. Noen EU-land har allerede innført bildeadvarsler på sine røykpakker.

Høyere aldersgrense

Helsedirektoratet har også foreslått å heve aldersgrensen på røyk fra 18 til 20 år.

I følge en ny undersøkelse Synnovate har gjennomført for Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS er halvparten av dagligrøykerne motstandere av høyere aldersgrense og det er spesielt de unge som er skeptiske.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.