Hopp til innhold

Skjev stortå? Dette bør du gjøre

Går du med feil sko kan leddet i stortåen bli betent og smertefullt. Her er rådene til deg som plages med hallux valgus.

Skjeve tær

HALLUX VALGUS: Er du flink til å forebygge med riktig skotøy, kan du unngå at de skjeve tærne blir vonde og betente. Illustrasjonsfoto.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skjev stortå, også kjent som hallux valgus, er en feilstilling som gjør at stortåen dreier mot de andre tærne og at knoken ved stortåens grunnledd stikker ut.

Håvard Høydahl

Håvard Høydahl er fotterapeut, såleprodusent og lektor i helsefagvitenskap.

Foto: Privat

– Dette gjør at foten blir bredere foran. Hvis du ikke får riktig avlastning, kan smerten øke og det kan bli betennelse i leddet. Det kan også føre til slimposebetennelse, sier Håvard Høydahl ved Såleklinikken, til NRK.

Hallux Valgus er svært vanlig, opp mot 50 prosent av den voksne befolkningen har det. Tilstanden er arvelig, og du mer utsatt om du er plattfot eller har hypermobile ledd. Leddgikt, Charcot-Marie-Tooth sykdom og multippel sklerose kan også gi slike fotproblemer.

– Bruker du trange sko med høye hæler, vil det forverre situasjonen, sier Høydahl, og legger til at kvinner oftere rammes av hallux valgus enn menn.

– Kan forebygges

Skjev stortå

BEINET UTVEKST: Vær nøye med hvilke sko du bruker, oppsøk fotterapeut jevnlig og avlast eventuelle feilstillinger. Illustrasjonsfoto.

Foto: Privat

Vibeke Sakshaug, autorisert fotterapeut ved Bryn Hud og Fotterapi, forteller noen utvikler hallux valgus allerede i tenårene.

– Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge, er å bruke riktig skotøy, forklarer hun.

Bruker du for små sko, spisse sko eller høye hæler over flere år, vil det forverre problemet. Blir det for trangt foran i skoen, vil føttene forme seg feil.

– Har du store problemer bør du gå for spesialtilpassede sko og såler. Det er også lurt å bruke tåskiller av silikon. Da vil du unngå at tåen ikke vrir seg i feil retning, tipser Sakshaug.

Går du jevnlig til fotterapi vil det avlaste for eventuelle feilstillinger.

– I tillegg kan en fysioterapeut vise deg tøye- og strekkeøvelser. Å trene tærne med en strikk vil nemlig gjøre leddet blir mer fleksibelt.

Kan opereres

Leif Pål Kristiansen

Leif Pål Kristiansen er spesialist i kne-, fot- og ankelkirurgi ved Aleris sykehus.

Foto: Aleris sykehus

Rådet er å oppsøke lege om det er vanskelig å gå eller vondt å bevege foten. Du kan forsøke smertestillende og betennelsesdempende medisiner, men ifølge helsenorge.no er det sjeldent at hallux valgus opereres:

– Gnager det over knoken, anbefales det først og fremst å justere skotøyet. Nytter ikke dette, kan tilstanden opereres, opplyser ortoped Leif Pål Kristiansen.

Han forteller at 90 prosent av operasjonene er vellykkede, noe som bekreftes av Norsk Helseinformatikk.

– Etter operasjon er det viktig å følge kirurgens råd om ro. Foten bør være hevet den første uken, råder han.

Selv om prognosene er gode, understreker ekspertene at det ikke er noen garanti for at tilstanden blir bedre etter operasjon:

– Vi opplever ofte at pasienten angrer, og at de har fått komplikasjoner. Har du operert bør du få oppfølging med tanke på sko, såler og øvelser fra fysioterapeut, avslutter Sakshaug.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)