NRK Meny
Normal

Endelig kommer skattepengene

Fra og med i dag får 2,5 millioner nordmenn skattepenger inn på konto. Men noen må vente til høsten – se om du er en av dem.

Skatteoppgjør

Mange vil få penger på konto fra skatteoppkreveren i løpet av de neste to ukene. Meldingen på bildet er fra fjorårets skatteoppgjør.

Foto: Kim Jansson / NRK

Nå er skatteoppgjøret klart for de aller fleste. Faktisk vil så mange som 80 prosent av alle skattytere få skattedommen i dag.

For flertallet blir det en hyggelig opplevelse. Rundt 2,5 millioner nordmenn får igjen på skatten, og fra og med i dag og to uker fremover vil disse pengene bli satt inn på konto.

Disse må vente til høsten

Hans Christian Holte

Direktør Hans Christian Holte i Skattedirektoratet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

De som ikke får skatteoppgjøret i denne omgang, må smøre seg med tålmodighet. Disse vil først få skatteoppgjøret en gang mellom 6. august og 15. oktober.

Personlig næringsdrivende og deres ektefeller, i tillegg til skattytere som leverte selvangivelsen på papir, er blant dem som må vente.

– Vi kan dessverre ikke gi en konkret dato for når den enkeltes skatteoppgjør kommer, sier skattedirektør Hans Christian Holte, i en pressemelding.

Han kommer med følgende grunner til at skatteoppgjøret ditt kan komme senere.

– Det kan for eksempel mangle opplysninger i selvangivelsen, eller den kan vare tatt ut til tilfeldig kontroll. Helt generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse du har, jo lengre tid tar det å behandle den, sier han.

Prioriter to ting

Juni er en god pengemåned for mange. Ikke nok med at veldig mange får penger igjen på skatten, mange får også feriepenger inn på kontoen.

Siw Ødegaard

Økonomisk rådgiver Siw Ødegaard.

Foto: Tor Risberg, NRK

Økonomisk rådgiver Siw Ødegaard sier det spesielt er to ting det kan være lurt å bruke de ekstra pengene på. Først og fremst bør du gjøre opp eventuell kredittgjeld.

– Betal tilbake kortsiktig gjeld, for kortsiktig finansiering er alltid veldig dyrt, sier Ødegaard til NRK.no.

I tillegg sier økonomieksperten at det er lurt å opparbeide seg en såkalt økonomisk buffer, der du har satt til side penger til trangere tider.

– Hvor stor buffer du bør ha, avhenger av egen økonomi. Derfor må du ta utgangspunkt i den – og tenke hva som kan gå galt som kan skape økonomiske utfordringer. Hva om du trenger ny vaskemaskin? Hva om du skulle få vannlekkasje og må ha tak i en rørlegger? Eller hva om bilen slutter å gå? Da er det lurt å ha opparbeidet seg en buffer, sier Ødegaard.

400.000 må betale tilbake

Ikke alle kan glede seg over skatteoppgjøret. Over 400.000 får i dag beskjed om at de ikke betalte nok skatt i fjor. Da gjelder det å sørge for at det samme ikke skjer igjen neste år.

– Skattetrekket du har er gjerne basert på din økonomiske situasjon for to år tilbake. Men om det har vært store endringer siden da, for eksempel at du har fått mye høyere lønn, må du justere skattekortet for å unngå baksmell, sier Ødegaard, og legger til:

– Og hvis du er klar over at du betaler for lite skatt, er det lurt å sette av litt ekstra gjennom året. Da slipper du en ubehagelig situasjon, der du ikke har penger å gjøre opp for deg ved neste skatteoppgjør.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.