Hopp til innhold

– Bruk feriepengene med god samvittighet

Økonomiekspert mener du bør bruke feriepengene på kos i sommer, med god samvittighet.

Ferie

Storbyferie eller deilig dukkert i Syden? Feriepengene bør brukes med god samvittighet på opplevelser, mener økonom Agnes Bergo.

Foto: Colourbox

Juni er en god måned for veldig mange nordmenn. Ikke nok med at mange kan glede seg over å få en god slump penger tilbake på skatten – juni er også måneden da feriepengene kommer inn på konto for de fleste.

Økonomiekspert Agnes Bergo er daglig leder i det økonomiske rådgivningsselskapet Pengedoktoren – og hun er klinkende klar på hvordan en fornuftig nordmann bør bruke feriepengene sine.

Agnes Bergo

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren

Foto: Virre Dahl

– Det er bare en hovedregel, med ett unntak, sier Bergo til NRK. Og Bergos regel nummer én for bruk av feriepenger er følgende:

– Feriepenger skal være en investering i opplevelser og minner. Det er nå man har tid og penger til å samle minner og opplevelser man kan leve på når arbeidstiden tar en igjen, sier Bergo.

Øremerket ferie

Bergo mener det er en vesentlig forskjell på hva feriepengene og for eksempel skattepengene bør gå til.

– Feriepenger er øremerket ferie, derav navnet. Har du noen gang fått et julebrev fra noen? Der skriver man hva man har opplevd i løpet av det siste året. Og det er slike opplevelser feriepengene bør brukes på.

Hun oppfordrer heller å bruke eventuelle skattepenger på mer fornuftige formål, som sparing, nedbetaling av gjeld, eller for eksempel oppussing eller nødvendig vedlikehold av bolig.

Det store unntaket

Bergos feriepengeregel har riktignok ett unntak.

– Hvis man har levd som man har ferie hele året, må man betale for gammel moro og bruke feriepengene til å nedbetale gjelden.

Har kredittkortene blitt slitt i løpet av året og balansen er i minus, må du altså prioritere vekk fest og moro.

– Det er mange som har opparbeidet seg stor, kortsiktig gjeld, gjerne med en rente på 30 prosent og oppover, og da bør man bruke feriepengene på det først, og bruke det som blir igjen på ferie. Kredittkortgjeld og inkasso er forferdelig dyrt, sier Bergo.

«Penger er penger»

En av landets mest profilerte forbrukerøkonomer, Magne Gundersen i Sparebank 1, sier at det ikke spiller så stor rolle hvilke penger man bruker, så lenge man har kontroll på økonomien.

Magne Gundersen

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Foto: Sparebank1

– Pengene kommer ikke med merkelapper, om det er feriepenger, skattepenger eller lønn, spiller ikke så stor rolle. Har man alminnelig, god råd, kan man ta ferie med god samvittighet, sier Gundersen til NRK.no.

Han legger til at selv om du prioriterer ferie og kos, må du ha en plan for pengebruken.

– Ha en plan for hvor mye penger du skal bruke på ferien – sett opp et feriebudsjett, der du planlegger hvor mye du skal bruke på reise, opphold og mat.

Angrer aldri på sparing

Har du mer til overs, etter at ferien er betalt, er det ingen tvil hva forbrukerøkonomen mener du bør bruke pengene på.

– Spar opp penger i en ekstra buffer mot dårlige tider. Og er du ung med stort lån, bør du betale ned på lånet, slik at du får gjelden ned på et komfortabelt nivå, sier Gundersen, og legger til:

– Jeg har aldri hørt om noen som har angret på at de har spart opp penger, men jeg har hørt om en del som har angret på at de har brukt penger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)