Hopp til innhold

Sjekkliste før laseroperasjonen

Vurderer du å legge deg under laseren for å slippe briller eller kontaktlinser? Her er tipsene øynene dine vil sette pris på.

Illustrasjonsfoto: www.colorbox.com

Utstyret og metodene for det som på fagspråket kalles refraktiv kirurgi er i stadig utvikling. De mest rutinerte øyelegene i Norge har mer enn ti års erfaring med laseren og flere tusen operasjoner bak seg.

De aller fleste får et godt resultat, og noen beskriver følelsen av å se skarpt døgnet rundt omtrent som et nytt liv.

Det er likevel god grunn til å tenke seg om før man legger seg under laseren. Det er et irreversibelt inngrep hvor kirurgen bruker laser for å endre formen på hornhinna.

Resultatet kan ofte justeres med nye operasjoner, men det handler om øynene dine - det er all grunn til å ha størst mulig sikkerhetsmargin fra start.

Les også: Laserskader kan repareres

Tipsene er satt sammen av råd fra overlege Hilde Heger ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus, øyelege og laserkirurg Håkon Øritsland ved SynsLaser i Oslo, samt optiker og forsker Bente Monica Aakre ved Høgskolen i Buskerud.

Før du bestemmer deg:

  • Sett deg godt inn i hva en laseroperasjon egentlig innebærer. Du finner alt du trenger på nett - men sjekk hvem som er avsender. Mange nettsider har sterke interesser enten for eller mot.
  • Vil du gå vitenskapelig til verks, kan du lese den svenske SBU-rapporten om laseroperasjoner .
  • Tenk igjennom alle fordeler og ulemper. Er ønsket om en brillefri hverdag så sterkt at det er verdt pengene og inngrepet?
  • Vit at synet uansett vil forandre seg gjennom livet. En laseroperasjon forhindrer ikke at du må bruke lesebriller når du blir eldre.

Hvis du har bestemt deg:

  • Undersøk hvilke klinikker som kan være aktuelle for deg. En lokal klinikk er mest praktisk for etterkontrollene.
  • De fleste klinikkene tilbyr gratis forundersøkelse. Benytt deg gjerne av flere, så har du et referansegrunnlag.
  • Sørg for at du snakker med kirurgen som skal operere deg. Spør hvor lenge hun har drevet med laserkirurgi, hvor mange hun har operert og hvor ofte hun opererer.
  • Spør også om risikoen. Hvor mange av pasientene er misfornøyde?
  • Vær kritisk til sensasjonelle resultater. Ingen laseroperasjon er helt risikofri.
  • Sett deg inn i forskjellen mellom Lasik og overflatebehandling. Forskjellige klinikker mener at forskjellige metoder er de beste. Diskuter metodene med øyelegen når når du er på forundersøkelse.
  • Spør hvordan de følger opp pasienter etter operasjonen.
  • De billigste operasjonene får du i utlandet, men oppfølging i ettertid er vanskelig. Skulle du få komplikasjoner, kan prisen raskt bli høy.
  • Følg øyelegens råd om hvordan du på egen hånd forbereder deg før operasjonen, for eksempel mht. kontaktlinsebruk dagene i forkant.

Etter operasjonen:

  • Følg øyelegens råd nøye! Listen over hva du skal og ikke skal gjøre varierer etter hvilken metode du har blitt operert med. Du kan for eksempel få beskjed om å holde deg unna direkte sollys i en periode.
  • Gå på oppfølgingstimene hos øyelegen. Ikke vær redd for å melde fra hvis det er noe som ikke er som det skal eller hvis du er bekymret for noe. En del problemer er forbigående og normale.
  • Er du misfornøyd og føler at du ikke blir hørt av klinikken som utførte operasjonen? Gå til en annen øyelege, spør fastlegen din eller ta kontakt med Statens Helsetilsyn i fylket der du bor.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)