Disse papirene bør du sjekke nå

Nå skal du ha mottatt alle viktige skattepapirer som lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgaver. Er det feil i disse papirene, blir det også feil i selvangivelsen.

Årsoppgaver

Årsoppgavene kommer enten i posten eller i nettbanken.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I løpet av årets første uker skal alle ha mottatt viktige skattepapirer som for eksempel lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgave fra banken.

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Papirene gir et godt grunnlag for å allerede nå finne ut om du betalte for mye eller for lite skatt i året som var.

– Det som står i årsoppgavene, er det som kommer i selvangivelsen, sier advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

For enkelte vil årsoppgavene bestå av en solid bunke papirer – og alle bør sjekkes.

– Jeg forstår at årsoppgavene kan virke ganske uinteressante, men tar du en sjekk nå, får du oversikt over hva som kommer i selvangivelsen, sier hun.

Frist: 1. mars

Det er ikke bare du som mottar årsoppgavene dine. Det gjør Skatteetaten også. Disse papirene bruker skattemyndighetene til å lage en forhåndsutfylt selvangivelse til deg.

Er det feil i opplysningene i årsoppgavene, vil også den forhåndsutfylte selvangivelsen bli feil. Derfor er det greit å sjekke at alle opplysningene stemmer.

I fjor hadde 290.000 feil i selvangivelsen.

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet

Foto: Bård Brinchmann Løvvig

Skatteetaten skriver i en pressemelding at dersom du finner feil, må du ta kontakt med oppgavegiver så snart som mulig. Du har krav på å få en ny og korrekt oppgave.

Oppgavegiveren må sende en ny oppgave til skattemyndighetene, med fri.st 1. mars. Derfor er det viktig å ikke utsette jobben med å kontrollere papirene

Og når du har kontrollert papirene, bør du ikke kaste dem.

– Det er viktig å ta vare på alle oppgavene. De skal brukes til å kontrollere beløpene i selvangivelsen, og til å føre opp beløp som ikke er med, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.

Opplysningene kan du for eksempel fylle inn i Skatteetatens skattekalkulator, der du relativt enkelt kan fåp en oversikt over skatten din.

Det lønner seg å klage på skatten

Finner du ikke papirene? Sjekk her

Kristina Picard

Kristina Picard, informasjonssjef i Storebrand

Foto: Storebrand
Christine Warloe

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Har du ikke mottatt enkelte av årsoppgavene dine i posten, bør du sjekke nettbanken din. Sannsynligheten er stor for at du vil finne papirene der..

Husk at dersom du har konti i flere banker, holder det ikke med å sjekke årsoppgaven i bare én av dem.

– Det er mange som har konti i flere banker. Når du ser på årsoppgaven i banken må du huske at du ser bare tallene for den ene banken, sier informasjonssjef Kristina Picard i Storebrand.

Tallene fra banken gir deg overt over blant annet renteinntekter og -utgifter, noe som kan være avgjørende for hvor mye du skal skatte.

Og husk at dersom du har avsluttet et bankforhold i løpet av fjoråret, skal du fortsatt sjekke årsoppgaven i din gamle bank.

– Har du for eksempel avsluttet et lån i en bank og tatt opp et lån i en annen, må du legge sammen rentebeløpet i årsoppgavene fra begge bankene, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, til NRK.no.

Du kan få hjelp med selvangivelsen

Når kommer selvangivelsen?

Nytt av året er at selvangivelsen kommer i to bolker, og det er de som velger å ikke få den tilsendt på gamlemåten, på papir i posten, som får skattekontroll først.

Personer som har bedt om å bare motta selvangivelsen elektronisk, vil få tilgang til selvangivelsen fra 19. mars 2013.

Selvangivelsen blir tilgjengelig for alle 2. april 2013.

Les alt om selvangivelsen her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)