NRK Meny
Normal

Sikker på at du kan gå på ski?

Stå på ett bein mens kroppen din sklir framover på ujevnt underlag. Det ER en kunst å gå på ski.

Siw Myhren Wean og Trude Dybendahl

Trude Dybendahl trener Siw Myhren Wean i årets runde av Bedre puls.

Foto: Anders Leines / NRK

Ingen, selv ikke i Norge, er født med ski på beina. Og selv om de fleste av oss kanskje tror at dette er noe vi kan, er det mye å hente på å trene basisferdigheter i løypa.

Tidligere har vi satt fokus på balanse og staking:

Nå er tiden kommet til den «vanlige skigåingen», diagonalgangen.

Øv i lett terreng

Trude Dybendahl i diagonalgang

Se teknikken i praksis!

- Diagonalgang er litt som vanlig gange på gata, på den måten at du skal la armene pendle i naturlig takt med beina, sier skitrener i Bedre puls Trude Dybendahl.

Øv i slakt og lett terreng, og gå gjerne uten staver litt først for å få følelsen med hvordan armene og beina skal bevege seg i forhold til hverandre.

Det er viktig at du ikke har for stive knær, og at armene pendler løst og ledig.

En balansegang

I diagonalgang får du god bruk for balansetreningen.

- Du skal ha full tyngdeoverføring på ett bein mens du sparker fra med det andre. Utfordringen på ski er å stå på ett bein mens kropen glir framover på skiftende underlag. Det krever veldig god balanse, slår Trude fast.

Med balanse og full tyngdeoverføring, kan du også få til et veldig godt og kraftfullt fraspark.

- Får du til dette, får du til framdrift, flyt og du kan disponere kreftene bedre, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.