NRK Meny

Tren balansen, bli bedre på ski

Uten balanse, har du ikke en sjanse i langrenn, sier Trude Dybendahl.

Trude Dybendahl Hartz
Foto: Lise Åserud, SCANPIX

Artikkelen er flere år gammel.

Se første skiteknikk-leksjon med Trude Dybendahl i nett-tv her:

Trude Dybendahl og Siw Myhren Wean

Etter grundige tester, fikk Siw Myhren Wean tildelt langrenn som sin idrett i sesongens Bedre puls.

Til tross for at Bedre puls-trener Yngvar mener hun har spesielt talent for denne idretten, har hun ikke gått på ski siden hun var barn. Spesialtrener Trude Dybendahl må gå grunnleggende til verks.

Men også den vanlige skigåer kan ha nytte av å kjenne litt på ting som man kanskje aldri tenker over.

- En del av det å bli god i langrenn, er selvsagt fysisk trening, men en stor andel er også teknisk, sier Dybendahl.

Finn balansepunktet i kroppen

- God teknikk i langrenn handler blant annet om god evne til koordinering, men også balanse. Uten balanse har du ikke en sjanse, sier den tidligere verdensmesteren på ski.

Det er viktig å bli kjent med balansepunktet i kroppen.

Stå rett opp og ned med beina litt fra hverandre. Bøy litt i knærne. Kjenn på bekkenområdet, at du kan vippe det bakover og framover. Brystet litt fram, haka kanskje litt inn...

- Tenk deg en rett linje gjennom kroppen. Kjenn under føttene. Har du et jevnt trykk på hele foten, står du i avslappet balanse.

Bøy leddene

Hvis du flytter all tyngde over på én fot (pass på at trykket er jevnt fordelt på hele foten), kan du selv teste hvor mye vanskeligere det er å holde balansen hvis beinet ditt er rett enn hvis du bøyer det litt.

Veiv godt med armene og forsøk å holde balansen på ett bein, først med strakt kne og så med bøy i ankel og kne.

- Bøyde ledd tar imot ubalansen, det klarer ikke stive ledd, forklarer Trude.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.