NRK Meny

Lær å stake som Marit Bjørgen

- Mange bøyer seg ned for tidlig når de staker, sier Trude Dybendahl. Hun lærer deg å gjøre det skikkelig.

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk på vei mot mål

Slik skal det gjøres: Marit Bjørgen staker seg mot mål i kamp med Justyna Kowalczyk under 3-mila i Vancouver.

Foto: Don Emmert / Scanpix/AFP

Artikkelen er flere år gammel.

Man skal ikke så veldig langt tilbake i tid før staking var ensbetydende med dype framoverbøy. I løpet av 90-tallet endret staketeknikken seg gradvis, slik at man nå holder seg mer oppreist i overkroppen. Det gjelder å følge med i timen...

Aktiver overkroppen - hele overkroppen

- Det viktigste å få til når man skal stake, er å få så mange overkroppsmuskler som mulig til å jobbe sammen, sier Trude Dybendahl til NRK Bedre puls.

Både mage, bryst, skuldre, rygg og armer skal jobbe sammen - «kraftblokka», som Trude kaller det.

Når kraftblokka er aktivert, skal det kjennes som et trykk i buken.

- Jeg anbefaler å leke seg litt fram. Utforsk, prøv deg fram. Mange er for forsiktige og oppdager ikke hvordan det kunne vært, er hennes råd.

Klask og lås

Trude Dybendahl

Se teknikken i praksis, når Trude Dybendahl er på skitrening med Bedre puls-deltaker Siw Myhren Wean.

Det er tre hovedpunkter man skal tenke på når man staker:

  1. Kom frampå med kroppstyngden.
  2. Skap kraftblokka: Klask stavene skikkelig i bakken!
  3. Lås skjelettet.

- Kroppstyngden skal være på framfoten når du setter ned stavene, slik at du ville tryna hvis du ikke hadde staver. Da får du med deg fart og kroppsvekten inn i stavtaket., forklarer Trude.

Det andre punktet er utrolig viktig. For å få musklene til å jobbe, må du starte stavtaket med å ta i skikkelig.

- Musklene må få beskjed om å jobbe. Det gjør de når de møter motstand. Derfor skal du sette stavene i bakken med fart og snert og bang! Du skal gå fra ingenting til alt på det øyeblikket der, sier hun.

Resultatet er at det oppstår et skikkelig trykk i mage/buk. Kraftblokka er aktivisert.

Låsingen av skjelettet bidrar til å beholde muskelspenningen gjennom hele stavtaket.

Pass på albuen

En annen ting som er viktig å huske på, er albueleddet. Knekker du i dette leddet underveis i gjennomføringen av stavtaket, holder du ikke skjelettet låst, og kraftblokka brytes.

- Når du setter staven i bakken, har du en viss bøy i leddet. Den bøyen skal du beholde gjennom hele den fremre delen av stavtaket, forklarer Trude.

- I tillegg er det viktig å holde albuen litt ut fra kroppen. Da klarer du å aktivisere muskelen på siden av kroppen også.

Holder lenger med riktig teknikk

Med riktig staketeknikk, får man større kraft i takene og holder lenger. Feil teknikk fører gjerne til at triceps får mesteparten av jobben, slik at du blir fortere sliten.

I tillegg kan korsryggen komme i en dårligere stilling, noe som er uheldig på sikt.

- Men selvsagt, har man helt utrente muskler, vil man bli skikkelig sliten. Men den gode nyheten er at man vil merke en enorm forskjell fra tur 1 til tur 3, oppmuntrer Trude.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.