Hopp til innhold

Lær å stake som Marit Bjørgen

- Mange bøyer seg ned for tidlig når de staker, sier Trude Dybendahl. Hun lærer deg å gjøre det skikkelig.

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk på vei mot mål

Slik skal det gjøres: Marit Bjørgen staker seg mot mål i kamp med Justyna Kowalczyk under 3-mila i Vancouver.

Foto: Don Emmert / Scanpix/AFP

Man skal ikke så veldig langt tilbake i tid før staking var ensbetydende med dype framoverbøy. I løpet av 90-tallet endret staketeknikken seg gradvis, slik at man nå holder seg mer oppreist i overkroppen. Det gjelder å følge med i timen...

Aktiver overkroppen - hele overkroppen

- Det viktigste å få til når man skal stake, er å få så mange overkroppsmuskler som mulig til å jobbe sammen, sier Trude Dybendahl til NRK Bedre puls.

Både mage, bryst, skuldre, rygg og armer skal jobbe sammen - «kraftblokka», som Trude kaller det.

Når kraftblokka er aktivert, skal det kjennes som et trykk i buken.

- Jeg anbefaler å leke seg litt fram. Utforsk, prøv deg fram. Mange er for forsiktige og oppdager ikke hvordan det kunne vært, er hennes råd.

Klask og lås

Trude Dybendahl
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se teknikken i praksis, når Trude Dybendahl er på skitrening med Bedre puls-deltaker Siw Myhren Wean.

Det er tre hovedpunkter man skal tenke på når man staker:

  1. Kom frampå med kroppstyngden.
  2. Skap kraftblokka: Klask stavene skikkelig i bakken!
  3. Lås skjelettet.

- Kroppstyngden skal være på framfoten når du setter ned stavene, slik at du ville tryna hvis du ikke hadde staver. Da får du med deg fart og kroppsvekten inn i stavtaket., forklarer Trude.

Det andre punktet er utrolig viktig. For å få musklene til å jobbe, må du starte stavtaket med å ta i skikkelig.

- Musklene må få beskjed om å jobbe. Det gjør de når de møter motstand. Derfor skal du sette stavene i bakken med fart og snert og bang! Du skal gå fra ingenting til alt på det øyeblikket der, sier hun.

Resultatet er at det oppstår et skikkelig trykk i mage/buk. Kraftblokka er aktivisert.

Låsingen av skjelettet bidrar til å beholde muskelspenningen gjennom hele stavtaket.

Pass på albuen

En annen ting som er viktig å huske på, er albueleddet. Knekker du i dette leddet underveis i gjennomføringen av stavtaket, holder du ikke skjelettet låst, og kraftblokka brytes.

- Når du setter staven i bakken, har du en viss bøy i leddet. Den bøyen skal du beholde gjennom hele den fremre delen av stavtaket, forklarer Trude.

- I tillegg er det viktig å holde albuen litt ut fra kroppen. Da klarer du å aktivisere muskelen på siden av kroppen også.

Holder lenger med riktig teknikk

Med riktig staketeknikk, får man større kraft i takene og holder lenger. Feil teknikk fører gjerne til at triceps får mesteparten av jobben, slik at du blir fortere sliten.

I tillegg kan korsryggen komme i en dårligere stilling, noe som er uheldig på sikt.

- Men selvsagt, har man helt utrente muskler, vil man bli skikkelig sliten. Men den gode nyheten er at man vil merke en enorm forskjell fra tur 1 til tur 3, oppmuntrer Trude.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)