- Leksjon 1:3 -
Man skal ikke så veldig langt tilbake i tid før staking var ensbetydende med dype framoverbøy. I løpet av 90-tallet endret staketeknikken seg gradvis, slik at man nå holder seg mer oppreist i overkroppen. Det gjelder å følge med i timen...
Aktiver overkroppen - hele overkroppen
- Det viktigste å få til når man skal stake, er å få så mange overkroppsmuskler som mulig til å jobbe sammen, sier Trude Dybendahl til NRK Bedre puls.
Både mage, bryst, skuldre, rygg og armer skal jobbe sammen - «kraftblokka», som Trude kaller det.
Når kraftblokka er aktivert, skal det kjennes som et trykk i buken.
- Jeg anbefaler å leke seg litt fram. Utforsk, prøv deg fram. Mange er for forsiktige og oppdager ikke hvordan det kunne vært, er hennes råd.
Klask og lås
Se teknikken i praksis, når Trude Dybendahl er på skitrening med Bedre puls-deltaker Siw Myhren Wean.
Det er tre hovedpunkter man skal tenke på når man staker:
- Kom frampå med kroppstyngden.
- Skap kraftblokka: Klask stavene skikkelig i bakken!
- Lås skjelettet.
- Kroppstyngden skal være på framfoten når du setter ned stavene, slik at du ville tryna hvis du ikke hadde staver. Da får du med deg fart og kroppsvekten inn i stavtaket., forklarer Trude.
Det andre punktet er utrolig viktig. For å få musklene til å jobbe, må du starte stavtaket med å ta i skikkelig.
- Musklene må få beskjed om å jobbe. Det gjør de når de møter motstand. Derfor skal du sette stavene i bakken med fart og snert og bang! Du skal gå fra ingenting til alt på det øyeblikket der, sier hun.
Resultatet er at det oppstår et skikkelig trykk i mage/buk. Kraftblokka er aktivisert.
Låsingen av skjelettet bidrar til å beholde muskelspenningen gjennom hele stavtaket.
Pass på albuen
En annen ting som er viktig å huske på, er albueleddet. Knekker du i dette leddet underveis i gjennomføringen av stavtaket, holder du ikke skjelettet låst, og kraftblokka brytes.
- Når du setter staven i bakken, har du en viss bøy i leddet. Den bøyen skal du beholde gjennom hele den fremre delen av stavtaket, forklarer Trude.
- I tillegg er det viktig å holde albuen litt ut fra kroppen. Da klarer du å aktivisere muskelen på siden av kroppen også.
Holder lenger med riktig teknikk
Med riktig staketeknikk, får man større kraft i takene og holder lenger. Feil teknikk fører gjerne til at triceps får mesteparten av jobben, slik at du blir fortere sliten.
I tillegg kan korsryggen komme i en dårligere stilling, noe som er uheldig på sikt.
- Men selvsagt, har man helt utrente muskler, vil man bli skikkelig sliten. Men den gode nyheten er at man vil merke en enorm forskjell fra tur 1 til tur 3, oppmuntrer Trude.