Hopp til innhold

Tror folk kunne hatt et mye bedre sexliv

... om de ikke bare var opptatt av én ting. Her er sexologenes beste tips.

En naken mann med brun hud og tatoveringer holder på rumpa til en naken dame.

Blant heterofile par er det ikke så uvanlig at sexen er over når mannen har fått utløsning.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NRK

«Penis skal være stiv, så skal dere penetrere, og når han har kommet er akten over», sier myten.

– Det kan være oppskriften på å lage barn, men det er ikke nødvendigvis oppskriften på god sex, sier Trude Slettvoll Lien, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS).

Et samleie inneholder ofte en form for penetrering. Sex derimot, kan være så mye mer.

Tenk tapas

Dame med brunt hår, grønne briller på hue og stripete blå og hvit skjorte står foran en hvit vegg

Trude Slettvoll Lien, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS).

– Dessverre er det mange som kanskje føler seg litt låst i «den faste dramaturgien». Litt forspill til forrett, penetrerende samleie som hovedrett – og er du heldig får du litt kos til dessert, forklarer Slettvoll Lien.

En slik treretters passer ikke for alle, men sexologen foreslår et annerledes måltid.

– Se heller på det som et tapasbord der alle rettene handler om sex. Så plukker du de rettene som frister og smaker deg gjennom dem, skisserer hun.

Den ene dagen har dere kanskje bare lyst til å kline og være nakne sammen. En annen dag har dere litt oralsex, og noen ganger er dere skrubbsultne og forsyner dere av alle rettene, samleiet inkludert.

Blant heterofile par er det ikke så uvanlig at sexen er over når mannen har fått utløsning.

– Kanskje damene kan tenke litt mer på seg selv, at hun oftere prioriterte egen nytelse. Og kanskje til og med sørger for å komme først, utfordrer hun.

LES OGSÅ: Lite eller dårlig sex? Dette kan du gjøre

Husk humor

– Kanskje dere kan drodle litt om hva sex egentlig er? Det er mye mellom null og knull er det noe som heter. Må dere ha den samme opplevelsen hver gang, spør Tone Størseth Moksnes, jordmor med master i sexologi.

Hun minner om at det er mange måter å oppnå tilfredsstillelse på, og at dere kan gjøre mye uten at det krever så mye tid og energi.

– Lavterskel-sex er et begrep dere kan ta inn i språket. Legg lista litt lavere. Føles det godt, er det ofte nok, understreker hun.

Humor i senga er også fint. Det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig.

– Om det ikke går eller ikke ser så bra ut – prøv likevel. De fleste har helt vanlige kropper som funker utmerket til helt vanlig sex, legger hun til.

Bygg gjerne opp en forventning. Har du noe å glede deg til er det halve opplevelse.

– Mange kvinner er litt misfornøyd, men det er det bare du selv som kan gjøre noe med. Trenger du annen stimulering enn penetrering, må du vise eller fortelle hva du liker. Ikke alle vet hvordan klitoris skal berøres, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: Sexeksperter: – Samleie er avdanka

Vær litt egoistisk

Smilende dame med røde krøller, sorte strømper med blondemønster. sort jakke og grønn topp sitter foran en lilla vegg og holder en bok

Marina Manuela de Paoli, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Foto: Tor Lindseth

– Mange kvinner fokuserer mye på mannen, men kvinner må være litt mer egoistiske i senga. Fortell hva du liker og ta gjerne med en vibrator, oppfordrer Marina Manuela de Paoli, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Hun forteller at homofile kommer ut av skapet og finner sin seksualitet.

Det kan resultere i bedre sex, da amerikanske tall viser at lesbiske kvinner oftere får orgasme med partneren enn heterofile kvinner.

Heterofile bør også ta den reisen og finne sin seksualitet.

– Hva er ditt tenningsmønster, spør jeg gjerne. Ofte har de ikke et svar med en gang, men alle kvinner og menn bør tenke etter og finne ut hva de tenner på, og fortelle partnere hva de liker å gjøre nå dere har sex.

Det er også fint å prøve nye ting. Sex må selvfølgelig ikke gjøres på samme måte på samme sted hver gang.

– Hva med en nakenmiddag? La partneren komme hjem til et måltid du har laget kun iført forkle. Så kan dere spise nakne og flørte dere gjennom rettene, foreslår hun.

Tenk på tapasbordet mens dere spiser nakne, så ligger kanskje en herlig helaften foran dere.

Trenger du litt inspirasjon? Her er noen stillinger uten penetrering:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)