Kjøttbransjen ønsker ikke at forbrukerne skal få vite når og hvor kjøttet er produsert, ifølge Forbrukerportalen.
Selv om informasjonen finnes, er den bare i kodet form. Dermed er det bare myndighetene og produsentene som egentlig vet hvor kjøttet stammer fra og når det ble produsert.
Pinnekjøtt fra sommeren 2003?
Det eneste vi som forbrukere kan forholde oss til, er best-før-datoen.
Gilde er den største produsenten av frossenkjøtt i Norge, de setter best-før-datoen etter følgende tommelfingerregel:
18 måneder for sau- og lammekjøtt
12 måneder for storfekjøtt
9 måneder for svinekjøtt
Dermed er det jo lett å forestille seg at pinnekjøtt du kjøper nå, med utløpsdato i januar 2005, kan være slaktet sommeren 2003.
Dette er gjennomsnittstall, så kjøttet kan i verste fall være enda eldre hvis slakteriet mener at deres frysemetoder tillater så lang lagring, ifølge Forbrukerportalen.
– Derfor vil kjøtt med samme best-før-dato kunne ha forskjellig kvalitet. Et råd til forbruker må derfor være å bygge sine valg på erfaring og tillit til den enkelte produsent, kombinert med inntrykket av om butikkenes frysedisker holder kravet om temperatur på maks minus 18 grader, anbefaler Knut Framstad hos Gilde.
Kjøp i Sverige
Forbrukerrådet ønsker at vi skal få vite når og hvor kjøttet er fra, men et brev de sendte til Helsedepartementet er ikke blitt besvart.
Kjøper du imidlertid kjøtt i EU, opererer de med strengere regler. I Sverige merkes kjøtt med produksjonsdato, så da er det kanskje mer enn noen kroner å spare på svenskehandelen...