Hopp til innhold

Sandalene dine kan gjøre deg syk

Etter en spasértur i byen er både føtter og sandaler fulle av bakterier. Noen av dem kan være direkte helsefarlige.

Sandaler

Fint med frie tær, men vær nøye med å rengjøre både sandaler og føtter etter en tur i byen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Du synes kanskje det er deilig å rusle rundt i sandaler nå på sommeren. Helt risikofritt er det imidlertid ikke å lufte tærne på denne måten.

– Det kan gjøre deg ganske syk, har Dennis Kinney, leder ved mikrobiologilaboratoriet ved EMSL Analytical, tidligere uttalt til New York Daily News.

Saken er at sandal og fot er dekket av usynlig skitt etter bruk – særlig hvis du har gått rundt i byen. Kinney og hans team undersøkte bakterieforekomsten på flip-flops som ble brukt i fire dager i New York.

Forskerne fant hele 18 100 bakterier. De fleste var ufarlige, men noen av dem kan gjøre deg dårlig.

LES OGSÅ: Bakteriar på frammarsj

Spytt og avføringsbakterier

For eksempel forekom bakterier som vanligvis finnes i munnen til mennesker. Det betyr at testpersonene fikk spytt eller rester av oppkast på beina. At folk spytter på gaten er jo ikke uvanlig.

Videre ble det funnet gule stafylokokker. Har du en rift i huden kan denne bakterien gå inn i blodstrømmen din, angripe indre organer og forårsake infeksjoner. Om slike infeksjoner ikke blir behandlet med antibiotika kan de potensielt være dødelige.

– Av sko som brukes i tre måneder vil 93 prosent ha avføringsbakterier på seg og 20 prosent vil ha E.coli, har Charles P. Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona, uttalt til New York Daily News.

LES OGSÅ: Kjøkkenet ditt er en bakteriebombe

- Vask sandalene etter hver bruk

sandaler 1

Syntetiske sandaler tåler som regel maskinvask på lav temperatur. - Men går gjerne over med bakteriedrepende middel etterpå, for sikkerhets skyld, sier skomaker Asbjørn Dagestad.

Foto: Colourbox

Det er nok naturlig å vaske beina etter en dag i sandaler. Men hva med selve sandalen?

– Rengjør gjerne sandalene etter hver gang du har brukt dem, sier skomakermester Asbjørn Dagestad i Oslo.

Han mener sandaler av skinn er å fortrekke fremfor de syntetiske.

– Skinn inneholder garvesyre, som er bakteriedrepende. Syntetiske materialer blir fortere bakteriebefengte. Jeg ser ofte jordslag under innersålen i joggesko. Da lukter det surt.

– Men skinn tåler vel rengjøring dårligere enn syntetiske sko? Hvordan går man frem for å få skinnsandaler rene?

- Noen skinnsko kan faktisk kjøres i vaskemaskinen, men hør med en skomaker eller i skobutikken om det gjelder dine før du trår til. Ellers er det grønnsåpevann som gjelder. Og du kan gå over med bakteriedrepende middel etterpå.

Dagestad sier de fleste syntetiske sko tåler å maskinvaskes.

– Men jeg tror selv ikke det fjerner alle bakterier, så bruk antibakterielt middel her også etterpå. Og veldig viktig: Ingen sko må rengjøres på høy temperatur. Det kan ødelegge materialet og løse opp lim som holder skoen sammen.

En mild klorinblanding kan også være aktuelt å bruke på syntetiske sandaler, mener Dagestad.

– Rene sko er jo både pent, trivelig og deilig, sier skomakeren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)