Normal

Rekordmange får chlamydia

Og det er blant 15-19 åringene at det øker mest i chlamydia-tilfeller.

I 2006 ble det diagnostisert i overkant av 21 000 tilfeller av chlamydiainfeksjon i Norge, noe som er en økning på 6,1 prosent fra 2005. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet .

Rekordtall

Økningen har vært stabil de siste åtte årene, men årets tall er det høyeste noensinne.

- Den observerte økningen i antall diagnostiserte tilfeller antas først og fremst å være et resultat av en reelt økt hyppighet, skriver Folkehelseinstituttet i en kommentar.

 

Unge øker mest

Det er ungdom i alderen 15-19 år som står for den høyeste prosentvise økningenen i antall tilfeller, og den var på 21 prosent fra 2005 til 2006.

I følge statistikken står kvinner for 61 prosent av de registrerte tilfellene, mens menn står for 38 prosent.

Vanskelig å oppdage

Det kan være vanskelig å oppdage chlamydia, for det gir hos de fleste få eller ingen symptomer. Infeksjonen kan derfor ofte forbli udiagnostisert og ubehandlet.

- Det bør prioriteres å øke testaktiviteten blant unge menn. Våre data viser at økningen i antall tester ikke har vært så stor som ønsket, skriver Folkehelseinstituttet.

Etterlyser åpenhet

Også i Sverige er det rekordmange som får chlamydia. I mars i år ble det rapportert om nesten 4000 nye tilfeller av sykdommen, og det er en økning med 50 prosent fra samme tid året før, skriver SVT .

Smittevernleger i Stockholm krever nå økt åpenhet rundt temaet kjønnssykdommer, for de mener hemmelighold virker negativt på det forebyggende arbeidet som er viktig i kampen mot spredningen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.