Hopp til innhold

Overvekt gir økt risiko for føflekkreft

Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med vekta, viser norsk studie. – En mulig årsak kan være at kroppens immunforsvar svekkes ved overvekt og dermed også vår naturlige evne til å bekjempe kreftceller, sier kreftforsker.

Overvekt

GIR ØKT KREFTRISIKO: Den gode nyheten er at risikoen for føflekkreft går ned dersom du reduserer vekta.

Foto: colourbox.com

I en ny, norsk studie utført av Kreftregisteret finner forskerne en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn. Jo høyere BMI, jo større er risikoen for å få føflekkreft.

Forskningen baserer seg på informasjon fra over 290 000 nordmenn som deltok i helseundersøkelser fra tidlig 70-tall og fram til 2003. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Jo Stenehjem

Jo Stenehjem er postdoktor ved forskningsavdelingen hos Kreftregisteret.

Foto: Per M. Didriksen / OUS, Radiumhospitalet

– Det er flere hypoteser til hvorfor det er sammenheng mellom høy BMI og føflekkreft. En mulig årsak kan være at kroppens immunforsvar svekkes ved overvekt og dermed også vår naturlige evne til å bekjempe kreftceller, sier Jo Stenehjem, førsteforfatter og postdoktor ved forskningsavdelingen hos Kreftregisteret til NRK.

I tillegg til vekt, fant forskerne også at høye personer har økt risiko for føflekkreft. De med stor kropp har flere celler enn de med mindre kropp, og med flere celler er det rett og slett større sannsynlighet at noen av disse blir til kreftceller.

Den gode nyheten er at risikoen for føflekkreft går ned dersom du reduserer vekta.

– De som gikk ned to kilo eller mer over en tiårsperiode reduserte risikoen med over 50 prosent, sammenlignet med dem som holdt en stabil vekt, opplyser Stenehjem i en pressemelding.

Føflekkreft

GIR FØFLEKKREFT: I de aller fleste tilfeller er overdreven soling årsaken til føflekkreft.

Foto: Kreftforeningen

Gjelder ikke kvinner

Sammenhengen mellom BMI og føflekkreft fant forskerne kun hos menn. Det forklares med solingsvanen hos overvektige kvinner. Ved føflekkreft kan om lag 85 prosent av tilfellene tilskrives overdreven soling.

– Årsaken kan være at overvektige kvinner soler seg mindre enn normalvektige kvinner. Er du mindre i sola, blir du mindre solbrent, noe som vil beskytte mot kreftformen, forklarer Stenehjem.

Når forskerne kun så på forekomsten av føflekkreft på armene, altså deler av kroppen som typisk eksponeres for sol også utenom ren soling, så hadde også kvinnene økt risiko.

– Overvekt virker altså ikke beskyttende mot føflekkreft blant kvinner, men mindre soling gjør at de likevel har lavere risiko, opplyser Stenehjem.

– Må leve sunnere

Petter Gjersvik

Petter Gjersvik er førsteamanuensis i hudsykdommer ved Universitetet i Oslo og leder for norske hudleger.

Foto: Universitetet i Oslo

– Studien tyder på at kroppsstørrelse er en risikofaktor for å utvikle ondartet føflekkreft, uavhengig av hvor mye man soler seg, og at vekttap kan redusere risikoen, sier Petter Gjersvik, førsteamanuensis i hudsykdommer ved Universitetet i Oslo og leder for norske hudleger.

Han mener resultatene kan ha flere forklaringer, blant annet at overvektige har større hudoverflate.

– Studien bekrefter hva vi lenge har visst: Hvis vi skal redusere den høye forekomsten av føflekkreft i Norge, må vi leve sunnere. Dette gjelder ikke bare solvaner, men også kosthold og fysisk aktivitet, sier Gjersvik.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen.

Foto: Agnete Brun

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, forteller at tidligere studier har sett overvekt i sammenheng med en rekke kreftformer.

– Det er interessant at denne store studien nå også viser en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft. Det er mange gode grunner til å ha en sunn kroppsvekt, og studien viser altså at risiko for føflekkreft er én av dem, sier Ryel.

Stenehjem i Kreftregisteret bekrefter at sammenhengen med overvekt ikke er unikt for føflekkreft.

– Vi vet at risikoen for både spiserørskreft, livmorkreft, bryst etter menopause, samt tykk- og endetarmskreft, øker ved overvekt, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)