Flere kreftformer kobles til overvekt

Blant de nye kreftformene på listen finner vi blant annet leverkreft, eggstokkreft og kreft i bukspyttkjertelen, viser en ny studie.

MR-skannar

FLERE KREFTFORMER: Leverkreft, eggstokkreft og kreft i bukspyttkjertelen er noen av kreftforene som kobles til overvekt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Overvekt kobles nå til enda flere kreftformer enn tidligere, etter at internasjonale forskere nå har påvist en sammenheng mellom fedme og flere krefttyper enn man så langt har vært klar over, opplyser Kreftregisteret.

Torsdag publiseres resultatene i The New England Journal of Medicine.

– Denne omfattende evalueringen minner oss nok en gang på hvor viktig en sunn kroppsvekt er for å forebygge kreft, sier Elisabete Weiderpass, som leder forskningsavdelingen ved Kreftregisteret og som deltok i ekspertgruppen til samme nettsted.

Åtte nye tilfeller

En arbeidsgruppe med 21 uavhengige internasjonale eksperter har gått igjennom mer enn 1000 vitenskapelige studier.

Nå er det ikke nytt at overvekt knyttes til kreft, men i gjennomgangen kunne ekspertene igjen få bekreftet at en sunn kroppsvekt reduserer risikoen for tykk- og endetarmskreft, nyrekreft, spiserørskreft, visse typer kreft i livmoren, samt brystkreft for kvinner som har gjennomgått overgangsalderen.

Kristina Kjærheim, overlege og nestleder ved forskningsavdelingen i Kreftregisteret, sier til NRK at funnene ikke er overraskende.

Kristina Kjærheim

TILTAK: Kristina Kjærheim ved Kreftregisteret sier at vi må ha tiltak hele livet for å få ned vekta.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Studien viser at kroppsvekten gjennom hele livet er viktig, og at de få studiene som er gjort på barn viser at kroppsvekt i tidlig alder også påvirker kreftrisikoen senere i livet.

Hun mener nordmenn har mange kilo å ta av.

– Så vi må ha tiltak gjennom hele livet, sier hun.

Ekspertene har nå påvist en sammenheng for åtte nye kreftformer.

Gjennomgangen av den tilgjengelige vitenskapelige litteraturen om temaet, viser at for voksne mennesker finnes det tilstrekkelig bevis for at fravær av overflødig kroppsfett også reduserer risikoen for kreft i følgende organer, skriver Kreftregisteret:

  • Magesekk
  • Lever
  • Galleblære
  • Bukspyttkjertel
  • Eggstokker
  • Skjoldbruskkjertel
  • Hjernehinne
  • Benmarg

Blant disse kreftformene rammes særlig mange i Norge av kreft i bukspyttkjertelen (mer enn 700 hvert år), eggstokkreft (mer enn 400 hvert år) og benmargskreft (nær 400 tilfeller hvert år).

Ekspertgruppen gikk også igjennom studier med data om barn, ungdom og unge voksne opp til 25-årsalder, for å undersøke om fedme tidlig i livet kan ses i sammenheng med kreft i voksen alder.

Påvirker dødelighet og sykdommer

Ifølge Kreftregisteret viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at i 2015 var 28 prosent av befolkningen i Norge overvektige.

Blant menn var andelen overvektige noe høyere enn blant kvinner – hver tredje norske mann er overvektig, mens én av fire kvinner veier mer enn anbefalt.

WHO regner også med at overvekt og fedme forårsaket 4,5 millioner dødsfall i 2013. Med denne nye kunnskapen kommer fedme til å bli relatert til enda flere dødsfall.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)