Hopp til innhold

Kraftig økning av føflekkreft i Norge

Professor Adele Green frykter at Norge kan ende i verdenstoppen for dødelig føflekkreft sammen med Australia til tross for helt andre solforhold. Årsaken er at folk ikke forstår alvoret.

Finvær på Kadettangen

SOLHUNGRIGE NORDMENN: Det er typisk norsk å være glad i solen, men det å sole seg for å bli brun, kan være svært skummelt, påpeker Adele Greeen. Her fra en soldag på Kadettangen i Sandvika i fjor sommer.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Professor Adele Green

ADVARER: Professor Adele Green er en av verdens ledende hudkreftforskere, og var nylig i Norge i forbindelse med et forskningssamarbeid.

Foto: Kreftregisteret

Selv om forekomsten av føflekkreft er langt høyere i Australia, er dødeligheten tilnærmet lik som i Norge.

– Folk har mye mer kunnskap om hva man skal se etter. For en australier er det helt utenkelig å bagatellisere det dersom en ser at en føflekk begynner å forandre seg, sier Adele Green til NRK.

Hun er en av verdens ledende hudkreftforskere, og har nylig vært i Norge i forbindelse med et forskningssamarbeid med Kreftregisteret og Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo.

– Grunn til bekymring

I Norge er både forekomst og dødelighet kraftig økende etter en periode på 90-tallet der kurvene flatet ut, viser tall fra Kreftregisteret.

Per Helsing

DYSTRE TALL: Hudlege Per Helsing sier Norge ligger veldig dårlig an med tanke på dødelighet av føflekkreft.

Foto: Rikshospitalet
Trude Eid Robsahm

BEKYMRET: Forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Foto: Ann-Eli Wang / Kreftregisteret

– Vi ligger veldig dårlig an med tanke på dødelighet av føflekkreft. Når det gjelder forekomst ligger Danmark og Sveits over oss, men på dødelighet er vi helt på topp i Europa, sier hudlege Per Helsing.

Og det er ingen lys å se i enden av tunnelen.

– Dødeligheten i Norge fortsetter å øke. Det gir oss en stor grunn til bekymring, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Green peker på at Australia nå har sett faren, noe som blant annet har ført til at solarier er forbudt.

– Australierne har sett så mange unge folk dø av føflekkreft nå, at det å se på en solbrun kropp som et statussymbol er i ferd med å snu. Folk ser heller verdien i en lys, sunn kropp, sier Green.

– Norge kan havne i verdenstoppen

Professor Adele Green spår at økningen kommer til å fortsette i Norge, og advarer om at vi til slutt kan ende opp i verdensteten for føflekkreft-dødelighet sammen med Australia til tross for at både klima og solforhold er noe ganske annet her hjemme.

Ifølge Green er det særlig to grunner til at vi ikke kommer oss tidlig nok til lege med mulige hudkrefttilfeller:

  • Hudkreft oppstår ofte på steder vi ikke selv kan se.
  • Vi skjønner ikke alvoret.

– Norske menn har nesten dobbelt så høy dødelighet som norske kvinner. Vi tror dette skyldes at menn verken følger godt nok med på egen kropp eller tar hudforandringer på alvor. Følg med, og få sjekket forandringer én gang for mye i stedet for én gang for lite, oppfordrer Eid Robsahm.

Få hjelp av familien

Professor Green sier at dersom vi i Norge vil forsøke å redusere dødeligheten av føflekkreft, så er tidlig diagnostikk og behandling det absolutt viktigste tiltaket.

Og mye kan man gjøre selv.

– En tredel av tilfellene oppdager pasienten selv, en tredel oppdager familie eller venner og en tredel oppdages av legen. I USA sier man at man bør se over huden sin hver bursdag. Å sjekke en gang i året kan være en god huskeregel, sier Green.

Økningen i føflekkreft fylkesvis

ØKER MYE: Føflekkreft øker over hele landet, men verst er det i Akershus og Vestfold.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger