NRK Meny
Normal

Denne kan beskytte mot diabetes

God nyhet til osteelskere.

Ost.

Nye forskingsresultater viser at ost kan forebygge diabetes type 2.

Foto: Colourbox

Er du blant dem som unngår å spise ost for å holde deg sunn?

Det trenger du ikke, antyder en ny studie publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition. Dette er en av de største studiene som noen gang er gjort på feltet.

Fet, men ikke farlig

Ost kan være fete saker, og forekomsten av livsstilssykdommen diabetes type 2 er ofte knyttet til overvekt i befolkningen.

Likevel viser de nye forskingsresultatene at fettet du finner i nettopp ost kan forebygge diabetes type 2.

Faktisk ser det ut til at folk som spiser mye ost reduserer diabetesrisikoen sin med hele 12 prosent.

Et høyt inntak av andre melkeprodukter hadde ikke samme effekt, muligens med unntak av yoghurt. Forskerne tror det kan være modningsprosessen osten gjennomgår som gjør at den utvikler egenskaper som beskytter mot diabetes.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.