Hopp til innhold

Slik får du lavere boliglånsrente

Det er mulig å spare 1000 kroner i måneden med lavere rente.

Jente med brunt hår og gul genser holder opp sedler med hånden.

Har du for høy rente flyr tusenlappene raskt. Hvis du synes renta banken din gir deg er for høy, må du selv spørre om lavere rente.

Foto: Sara Høines / NRK

Små forskjeller på lånerenta gjør store utslag på boliglånet. Det trenger du ikke akseptere.

– Det er ikke sånn at hvis du bare er snill og en god kunde, så kommer banken og gir deg bedre rente. Du må spørre selv, sier siviløkonom Siw Slevigen.

Slik går du frem

  • Sammenlign rentetilbudene fra forskjellige banker
  • Finansportalen gir deg en lang liste med alle bankene som tilbyr lån, og deres vilkår.
  • Renteradar sammenlikner tilbud for deg. Den er basert på data fra Finansportalen, men det er ikke alle banker som er med. Du logger inn med BankID.
  • Deretter ringer du banken og sier: «Jeg ser at jeg kan få et bedre tilbud et annet sted, kan dere gi meg like god rente?»
  • Dersom banken ikke vil matche renten, kan du vurdere å bytte bank. Du kan både be banken om å matche tilbudet og starte bankbytte på Finansportalen.

For du blir ikke belønnet for å bli hos banken.

Dame med lyst hår, grå topp og sort jakke foran et fjell

– Det er mange som har telefonangst, og da kan du sende en e-post til banken, sier siviløkonom Siw Slevigen.

Foto: Privat

– Det er kanskje noen forhold du vil ha hele livet, men det er ikke forholdet til banken. Ny kunder får kjempegode tilbud, og det skal du som har hatt lån en stund også. Banken kan godt holde seg i den nyforelska fasen lenge. Den må kurtisere deg over tid, legger Slevigen til.

Ny vurdering

Når du kjøper din første bolig er du gjerne ung, tjener lite og klarer bare så vidt å skrape sammen nok til egenkapitalkravet på 15 prosent.

Få år senere har du kanskje gått opp i lønn, boligprisene har økt i de største byene og lånet ditt har minska. Dette endrer dine vilkår og kan gi lavere rente.

– Da du tok opp lån var kanskje belåningsgraden på over 80 prosent. Får du belåningsgraden ned i under 60 prosent vil mye endre seg, skisserer Slevigen.

Belåningsgraden er hvor stor del av boligens verdi som var dekket med lån hos banken, og ikke betalt med dine penger.

Jorge Jensen

– Du har ikke krav på lavere rente, men myndighetene har gjort det lettere for bankene å gi bedre vilkår, sier Forbrukerrådets Jorge B. Jensen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Forbrukerrådet oppfordrer deg også til å ta en ny verdivurdering.

– Bor du i pressområder har boligen din trolig økt i verdi. Da synker belåningsgraden og bankenes sikkerhet styrkes, forklarer Jorge B. Jensen, fagdirektør finans.

Banken vil være imøtekommende med kunden i slike tilfeller.

– Vi har et system i Norge hvor bankene individuelt fastsetter prisen. Hvis du ikke tar kontakt når økonomien din har endret seg, blir du sittende fast i den vurderinga som skjedde for fem år siden. De som sitter på gjerdet, er også de som blør. Du må være aktiv i markedet og ta kontakt selv, legger han til.

Tusenlapper i året

Med autotrekk på boliglånet og rekordlav rente kan det virke tidkrevende og lite hensiktsmessig å kontakte banken.

Gulroten er en god slump penger – over 1000 kroner i måneden.

Slevigen har satt opp et eksempel for å vise hva du kan tjene på å få lavere rente.

  • Du har et lån på 3 millioner kroner på en bolig til 5 millioner kroner
  • En bank tilbyr rente på 1,49 prosent
  • Du betaler da 14.449 kroner i renter og avdrag hver måned
  • Samme lån kan også ha en rente på 2,36 prosent
  • Da er månedskostnadene 15.659 kroner
  • Forskjellen er 1210 kroner i måneden, eller 14.520 kroner i året.

– Det tar få minutter å ringe banken eller sende en e-post. Hvis du gjør det, kan du ha spart opp en krisebuffer på over 10.000 kroner på et år. Det synes jeg minuttene er verdt, sier siviløkonomen.

For ordens skyld:

– Du har ikke krav på lavere rente, men myndighetene har gjort det lettere for bankene å gi bedre vilkår – selv under korona, avslutter Jorge B. Jensen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)