Hopp til innhold

Omega-3-produkter fra Peru

Det finnes et vell av omega-3-produkter på det norske markedet. Her er en omtrentlig oversikt over de største leverandørene på det norske markedet, og om produktene deres inneholder fiskeolje fra Peru eller ikke.

Omega-3
Foto: ColurBox

Forbrukerinspektørene har ringt og sendt e-post til utvalgte aktører som selger omega-3-produkter i dagligvare, apotek, helsekost og direkte til forbruker.

– Tran fra Lofoten

Axellus Gruppen er Nordens største produsent av kosttilskudd, og står blant annet bak det mest kjente omega-3-produktet Møllers.

Informasjonssjef Kristina Johansen skriver i en epost til oss:

«Tran kommer fra leveren til arktisk torsk fanget utenfor Vesterålen og Lofoten. Fiskeoljen kommer fra ansjos og sardiner fanget utenfor Peru og Chile.

Alle våre omega-3 kapsler lages av fiskeolje fra fete fiskesorter som ansjos og sardiner, fanget utenfor kysten av Peru og Chile.

Det finnes svært lite fiskeolje fra Norge, derfor får de aller fleste aktører på dette markedet fiskeolje fra Sør-Amerika», skriver hun, og fortsetter:

Møllers

«Vi er trygge på at vår fiskeolje kommer fra bærekraftig bestand og at den er fisket i henhold til peruansk lov. Vi har vært på besøk hos anlegg vi får fiskeolje fra i Peru, og vi har også vært i møte med havforskningsinstituttet IMARPE i Peru og forskningsinstituttet ITP for å danne vårt eget inntrykk av situasjonen i Peru.

Disse besøkene gav oss ingen grunn til bekymring, men vi reagerer alle på reportasjen som ble vist på NRK FBI og vil selvsagt trappe opp vår leverandøroppfølging, bl.a. gjennom uavhengige revisjoner», skriver Møllers informasjonssjef.

Møllers selger tran- og fiskeoljeprodukter i dagligvaresektoren for 218 millioner kroner i året.

Fri Flyt omega 3

Daglig leder Joar Jarstein Chrislock i Vesterålens Naturprodukter skriver:

«Oljen til våre omega-3 kapsler leveres av canadiske Ocean Nutrition (ikke Epax), og kapsuleres av Ayanda AS. Oljens opprinnelse er fra både Chile og Peru. Vår omsetning av omega-3 kapsler i Norge i 2010 var ca 76,0 millioner kroner.»

Green Med

E-posten fra Henrik Schultz i Green Med har dette innholdet:

«Fiskeoljen i GreenMeds Omega-3 blir levert av den islandske produsenten Lysi. Dette er ikke en konsentrert fiskeolje, men en naturlig 18:12 omega-3 olje.»

Gevita

Markedssjef Helene Westerblad skriver følgende:

«Gevita har to produkter basert på fiskeolje på det norske markedet:

Gevita Omega-3 kapsler

  • Fiskeoljen i disse kapslene blir levert av den islandske produsenten Lysi.
  • Dette er kapsler som inneholder naturlig olje og ikke er konsentrert + vitamin E.

Gevita Omega-3 med kalsium, vitamin D og K

  • Fiskeoljen i disse kapslene blir levert av den engelske produsenten Croda.

Som de fleste produkter basert på fiskeolje vil disse produktene også kunne inneholde fiskeolje fra Peru.»

VitaeLab og VitOmega

Kommunikasjonsdirektør Frode Nakkim skriver:

«Vi har helt avviklet produksjon av kosttilskudd med tradisjonell fiskeolje. Den siste batchen med fiskeolje ble produsert i mai 2011.

Vi har erstattet tradisjonell fiskeolje med oljer fra krill og calamarine, som begge er basert på miljømessig bærekraftig fangst og produksjon, og dessuten holder høyere kvalitet som ingrediens i kosttilskudd.

Når det gjelder calamarine, er det et poeng i denne sammenheng at råvaren som brukes til produksjon av olje til kosttilskudd er overskudd fra fangst til matproduksjon, altså rester som tidligere er blitt kastet på sjøen.

Våre leverandører av olje er PharmaMarine (VitOmega og OmegaPro), samt Aker Biomarine (krill til VitaePro). I den gamle versjonen av OmegaPro var det fiskeolje levert av Ayanda, produsert ved en fabrikk i Piura i Peru.

I samsvar med VitaeLabs sertifisering som Miljøfyrtårn, ønsket vi å finne bærekraftige kilder til omega-3-oljene i våre produkter. Det er en av årsakene til at vi siden mai utelukkende arbeider med calamarine og krill.»

Nycomed

E-post til NRK fra Nycomeds kommunikasjonsdirektør Brita Sangolt:

«Nycomed kjøper størsteparten av våre fiskeoljeprodukter fra Ayanda AS, i form av ferdigproduserte kapsler. Ayanda er et heleid datterselskap av det Tromsø-baserte ProBio ASA.

ProBios kundeportefølje består av over 200 merkevareeiere innen kosttilskudd og legemidler i det internasjonale markedet, og er den tredje største uavhengige produsenten av myke gelatinkapsler innen farmasi- og kosttilskuddmarkedet i Europa.

Det meste av fiskeoljen på verdensmarkedet kommer fra Chile og Peru. Dette gjelder også for våre omega-3-kapsler. Vår leverandør bekrefter imidlertid at fiskeoljen brukt i Nycomeds omega-3-kapsler ikke kommer fra de fabrikkene som ble omtalt i programmet FBI på NRK1.

Vår leverandør har klare rutiner for innkjøp av råvarer, og det stilles strenge krav til kvalitet og sporbarhet. Oljeproduksjonen tilfredsstiller gjeldende EU-krav, og oljen produseres i EU-godkjente fabrikker.

Som en aktør som selger denne type produkter, ser Nycomed at verdikjeden i produksjonen av omega-3-kapsler kan virke uoversiktlig.

Derfor har vi, som en konsekvens av programmet, bedt vår leverandør redegjøre for hvilke tiltak de vil iverksette for å sikre at etiske og miljømessige forhold er ivaretatt i hele verdikjeden. Dette gjelder også i de land som produserer råvaren, slik at i hensynet for miljø og helse ikke forsvinner i produksjonsprosessen.

Nycomed har også bedt leverandøren om å være åpen med informasjon i denne saken, slik at forbrukerne ikke skal tvile på produksjonsforholdene.»

Nycomed hadde et salg av omega-3-produkter i det norske markedet på 31 millioner kroner i 2010 (kilde: GfK).

Arctic Omega 3 selolje og ColdSea Krill Oil Omega 3

Bruker selolje fra Fortuna (Canada), krillolje fra Aker biomarin og lakseolje fra Norge.

I en telefonsamtale med NRK.no opplyser selskapet at produktene ikke er blandet opp med andre omega-3-produkter.

Eskimo-3 kapsler4, kids, med pufanox

Eskimo-3 inneholder fiskeolje fra ansjos og sardiner, som fiskes fra levedyktige bestander ved kysten av Peru og Chile. Eskimo-3 er sertifisert av "Friends of the sea", noe som betyr at man gjennom hele verdikjeden tar hensyn til havet og det biologiske mangfoldet.

Informasjonen er hentet fra selskapets nettsider.

Epax engasjerer Veritas

Epax AS er produsent av konsentrerte omega 3-produkter. Selskapet iverksetter nå en uavhengig undersøkelse og miljørevisjon, for å forsikre seg om at underleverandørene etterlever kravene om bærekraftig forretningsskikk i tråd med regelverket.

– Bakgrunnen for undersøkelsen er å bidra til å oppklare uklarheter, både for kundene våre og selskapet selv, og forsikre oss om at våre leverandører følger våre strenge retningslinjer og kvalitetskrav, sier konsernsjef Terje Bakken.

– Mer spesifikt ønsker vi å gjennomføre en generell undersøkelse av fiskeoljeindustrien i Peru samt en miljørevisjon av vår eksisterende leverandørkjede, sier Bakken.

Det er Det Norske Veritas (DNV) som skal gjennomføre undersøkelsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)