Ny vaksine mot Ebola

Ebola er ett av verdens mest dødelige virus. Nå har amerikanske forskere funnet en vaksine som beskytter mus. Men det er stor forskjell på mus og menn, påpeker norsk smitteekspert.

Ebola

De som rammes blir kvalme, kaster opp og får smerter i hode, hals og bryst. I løpet av få dager dør de fleste av indre blødninger og organsvikt. Bildet er fra Kongo, 2007, da et utbrudd tok livet av 16 mennesker.

Foto: PASCALE ZINTEN / AFP

Hanne Nøkleby

Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, tror det er langt igjen før man har en Ebola-vaksine for mennesker.

Foto: Folkehelseinstituttet

Ebola-viruset ble først oppdaget i 1976, og har siden den gang tatt livet av rundt 1200 personer.

Hele 90 prosent av de som smittes dør av viruset, og det har hittil ikke vært mulig å forebygge.

Derfor er en mulig vaksine oppsiktsvekkende - og resultatene til de amerikanske forskere fra Arizona er publisert i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

Les også: 24 000 barn kan slippe omgangssyke med vaksine

– Stor forskjell på mus og menn

Men det er stor forskjell på mennesker og mus, påpeker Hanne Nøkleby, som er divisjonsdirektør ved Divisjon for smittevern i Folkehelseinstituttet.

– Dette er en spennende oppdagelse, det er det absolutt, men vi må ikke glemme at det er stor forskjell på mus og menn.

– Det er ikke så enkelt som at alt som fungerer på mus fungerer på mennesker, så det må man jo først prøve ut.

Nøkleby nevner også at dersom dette etter hvert blir en vaksine som beskytter mennesker mot Ebola, vil det ikke nødvendigvis bli lett å avgjøre hvem som skal vaksineres. Hun tror vel å merke det er langt igjen før man har en vaksine for mennesker.

Les også: Norsk HIV-vaksine kan være klar i 2015

Fryktes brukt i terror

Ebola smitter via kroppsvæske og kan også smitte gjennom luften. De som rammes blir kvalme, kaster opp og får smerter i hode, hals og bryst. I løpet av få dager dør de av indre blødninger og organsvikt.

Det er ikke mange mennesker som smittes årlig, men viruset er så ødeleggende at det fryktes brukt i terroranslag.

Den nye vaksinen reddet, ifølge BBC, 80 prosent av de smittede musene.

Vaksinen er også den første til å kunne lagres; den er levedyktig over tid.

– Nå gjenstår å prøve den ut på en Ebola-virusstamme som er likere den som smitter mennesker, sier bioteknolog Charles Anrtzen fra Arizona State University til BBC.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.