Norske flyplasser mest i rute

Norske flyplasser er de mest punktlige i Europa. Stavanger lufthavn Sola gjør det aller best.

Stavanger lufthavn Sola

Ingen flyplasser i Europa hadde bedre punktlighet enn Sola i fjor.

Foto: Gunn & Steve White

Statistikkbyrået FlightStats har nå kåret fjorårets mest punktlige flyplasser i verden. Med norske vinnere både blant de regionale og store flyplassene i Europa.

I tillegg til spanske Santa Cruz De La Palma, ble Stavanger lufthavn Sola fulgt til målstreken av de norske flyplassene Torp, Flesland og Værnes i den regionale kategorien. Stavanger kom best ut.

Stavanger lufthavn Sola hadde i fjor en avgangspunktlighet på hele 90,61 prosent. Som altså er best i den europeiske "mellomklassen".

Hovedflyplassen ved Oslo ligger ikke langt etter. Med en punktlighet på 87,77 prosent kåres Gardermoen som fjorårets vinner blant de store flyplassene i Europa.

De andre finalistene i denne klassen var Wien, Linate-flyplassen i Milano, Københavns Kastrup og Arlanda i Stockholm.

Punktligheten beregnes ut fra andelen flyturer som lander ikke mer enn 15 minutter etter rutetabellen på ankomststedet.

LES OGSÅ:

- Enklere for passasjerene

Flyplass

Norske flyplasser har færre forsinkelser enn mange andre i Europa.

Foto: Gaute Bruvik

- Prisen er en anerkjennelse av det arbeidet Oslo lufthavn Gardermoen og Stavanger lufthavn Sola har gjort gjennom flere år i samarbeid med både flyselskap, handlingselskap og lufttrafikktjenesten, mener konsernsjefen i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Han sier det også er gledelig at Bergen lufthavn, Flesland, var med i finalen.

- Jeg vil derfor gi honnør til alle dem som har bidratt, og ser fram til å styrke resultatet ytterligere. Avinors ambisjon er ellers å gjøre reisen litt enklere for våre passasjerer. Denne prisen viser at vi er kommet et godt stykke videre i dette arbeidet, sier han.

LES OGSÅ:

USA og Japan

Ifølge FlightStats’ definisjon har en regional europeisk flyplass minst 10.000 avganger årlig, og mesteparten av sin trafikk innenfor verdensdelen.

For å bli kalt en europeisk storflyplass, må den ha minst 36.500 årlige avganger.

Se hele resultatet hos FlightStats her . Statistikkbyrået har siden 2004 fulgt nøye med på nesten 150.000 daglige flygninger hos tusenvis av flyselskaper og flyplasser.

Tacoma International Airport i Seattle, USA tok for øvrig kaka som den beste blant verdens store internasjonale lufthavner (85,21 prosent punktlighet).

Men aller gjevest var resultatet på Itami-flyplassen i Osaka, Japan. Der var 96,35 av avgangene i rute i fjor.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)