NRK Meny

Norske flyplasser mest i rute

Norske flyplasser er de mest punktlige i Europa. Stavanger lufthavn Sola gjør det aller best.

Stavanger lufthavn Sola

Ingen flyplasser i Europa hadde bedre punktlighet enn Sola i fjor.

Foto: Gunn & Steve White

Artikkelen er flere år gammel.

Statistikkbyrået FlightStats har nå kåret fjorårets mest punktlige flyplasser i verden. Med norske vinnere både blant de regionale og store flyplassene i Europa.

I tillegg til spanske Santa Cruz De La Palma, ble Stavanger lufthavn Sola fulgt til målstreken av de norske flyplassene Torp, Flesland og Værnes i den regionale kategorien. Stavanger kom best ut.

Stavanger lufthavn Sola hadde i fjor en avgangspunktlighet på hele 90,61 prosent. Som altså er best i den europeiske "mellomklassen".

Hovedflyplassen ved Oslo ligger ikke langt etter. Med en punktlighet på 87,77 prosent kåres Gardermoen som fjorårets vinner blant de store flyplassene i Europa.

De andre finalistene i denne klassen var Wien, Linate-flyplassen i Milano, Københavns Kastrup og Arlanda i Stockholm.

Punktligheten beregnes ut fra andelen flyturer som lander ikke mer enn 15 minutter etter rutetabellen på ankomststedet.

LES OGSÅ:

- Enklere for passasjerene

Flyplass

Norske flyplasser har færre forsinkelser enn mange andre i Europa.

Foto: Gaute Bruvik

- Prisen er en anerkjennelse av det arbeidet Oslo lufthavn Gardermoen og Stavanger lufthavn Sola har gjort gjennom flere år i samarbeid med både flyselskap, handlingselskap og lufttrafikktjenesten, mener konsernsjefen i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Han sier det også er gledelig at Bergen lufthavn, Flesland, var med i finalen.

- Jeg vil derfor gi honnør til alle dem som har bidratt, og ser fram til å styrke resultatet ytterligere. Avinors ambisjon er ellers å gjøre reisen litt enklere for våre passasjerer. Denne prisen viser at vi er kommet et godt stykke videre i dette arbeidet, sier han.

LES OGSÅ:

USA og Japan

Ifølge FlightStats’ definisjon har en regional europeisk flyplass minst 10.000 avganger årlig, og mesteparten av sin trafikk innenfor verdensdelen.

For å bli kalt en europeisk storflyplass, må den ha minst 36.500 årlige avganger.

Se hele resultatet hos FlightStats her . Statistikkbyrået har siden 2004 fulgt nøye med på nesten 150.000 daglige flygninger hos tusenvis av flyselskaper og flyplasser.

Tacoma International Airport i Seattle, USA tok for øvrig kaka som den beste blant verdens store internasjonale lufthavner (85,21 prosent punktlighet).

Men aller gjevest var resultatet på Itami-flyplassen i Osaka, Japan. Der var 96,35 av avgangene i rute i fjor.

LES OGSÅ:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.