Hvis det virker som om alt barnet ditt vil ha å spise er et par pastaskruer og brødskive med smør, skal du vite at du ikke er alene.
Om lag 40 prosent av barn under seks år er kresne spisere, og det er en naturlig del av utviklingen.
I denne alderen er mistenksomhet og forsiktighet barnas instinktive svar på nye ting. Og avvisning av det som tilbys dem, kan gjerne være barnas måte å stadfeste uavhengigheten sin på, ifølge ekspertene.
Triks og tips
Selv om det er frustrerende, kan man trøste seg med at det sannsynligvis ikke varer for alltid. De fleste vokser det av seg i åtte-ni-årsalderen.
Slik kan du ved hjelp av noen slue triks utvide repertoaret av matretter barna godtar å putte i munnen.
Tålmodighet
Barnet trenger ofte å bli ”utsatt” for en matrett en rekke ganger før han eller hun våger å smake. Og kanskje må det ha opp til 10 til 20 prøvesmakinger før det begynner å like en matrett.
Tilby flere småretter som hovedrett, ris eller brød, grønnsaker eller frukt, sånn at det alltid er et aller annet barnet vil spise, og la det velge.
Hvis barnet ikke vil prøve den nye retten etter ti forsøk, ta det ut av rotasjon i seks måneder.
Små porsjoner
Barnets magesekk er omtrent på størrelse med en knyttneve. Og det vokser bare om lag en tiendedel av hva det gjorde som baby, så det trenger ikke så mye mat som man kanskje tror.
Små porsjoner er også mer appetittvekkende og nysgjerrighetsskapende.
(Saken fortsetter under bildet)
Involver barnet
Barnet vil sannsynligvis være mer interessert i å spise det ferdige produktet, hvis han eller hun er involvert i matvalget.
Spør: ”Skal vi ha bønner eller brokkoli?” Men ikke tilby for mange valg, det fører bare til forvirring.
La barnet delta i matlagingen. La det rive opp salaten eller helle i ingredienser. La barnet velge en ny frukt på butikken og prøv å velge en grønnsak med en ny farge hver uke.
Vær kreativ
Presenter maten på nye og morsomme måter:
- Lag en salatkveld med masse oppkuttede grønnsaker, som barnet kan mikse selv på sin egen tallerken
- Lag et matkunstverk
Ta et pitabrød og la barnet dekorere det med olivenøyne, tomatører, gulrotnese og et grønt bønnesmil.
- Gi grønnsaker morsomme navn
Kall brokkoli ”småtrær”. Baby-gulrøtter kan bli små tømmerstokker som ruller over tallerkenen. Den oppkuttende bananen blir små bananhjul.
- Bytt ut skivene
I stedet for brødskiver kan man prøve å rulle litt kjøttpålegg og ost i en tortilla.
- Tilsett smak
Sensitive smaksløker betyr også at barnet virkelig kjenner det når noe smaker godt. Hiv noe hvitløk eller oliven i pastasausen, bruk ingefær i kyllingretten eller dryss litt kanel på de kokte gulrøttene.
- Appeller til egoet
Ta en grønnsak av tallerkenen hennes, si: ”Min!” og spis den. Kanskje spiser barnet en selv i protest. Hvis han eller hun har et eldre søsken, kan man si: ”Jeg ser at du ikke spiser noe av kyllingen din, er det greit at jeg gir det til broren/søsteren din?” Kanskje setter konkurranseinstinktet inn.
- Vær slu
- Mos kokte erter, gulrøtter eller lignende og miks inn i pastasausen
- Bytt ut halve mengden hvetemel med en grovere meltype
- Del opp kokt blomkål og bland inn i potetstappen
- Når man koker kremet posesuppe, bytt ut vann med melk
- Tilsett raspet squash eller gulrøtter i muffinsdeigen
Hvis alt mislykkes
Ikke la måltidene bli en slagmark. Hold atmosfæren positiv. Distraher. Spør hva slags dyr barnet helst ville ha vært eller fortell en morsom historie.
Ikke gjør dette
Ikke bruk dessert som smøremiddel
Det fungerer kanskje på kort sikt, men etter hvert ser barnet kanskje på alle hovedretter som en slags straff man må gjennom før desserten.
Ikke press barnet til å spise
Da kan det hende man lærer det å ignorere de indre signalene for når man er mett og sulten, som kan føre til overspising senere i livet.
Ikke bekymre deg
Selv om det virker som barnet kun lever på luft og kjærlighet, spiser det sannsynligvis mer enn en tror, hvis man sammenligner det med kroppsvekt. Hvis man fortsatt er bekymret, kan man spørre legen.
Les også:
Les også:
Les også: