Hopp til innhold

Fredag blir det mest kø på flyplassen

Ut og reise i ferien? Se hvilke dager du bør beregne litt ekstra tid på flyplassen.

Kø på Oslo lufthavn

I ferietider er det greit å være litt tidlig ute på flyplassen. I dag og neste fredag vil det antageligvis være ekstra mange som skal ut på tur. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Jarle Nyttingnes / Oslo Lufthavn AS

Neste uke er det høstferie i store deler av landet, og mange har nok tenkt seg en tur ut av landet. Det betyr at det kan bli ganske folksomt på norske lufthavner de neste dagene.

Ifølge tall fra landets største flyplass, Oslo lufthavn, er i dag, fredag 27. september, som er den desidert mest populære avgangsdagen.

Denne fredagen er det beregnet at rundt 90.000 reisende er innom landets hovedflyplass.

Setter inn ekstra personale

Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn

Joachim Westher Andersen, mediekontakt ved Oslo lufthavn, sier fredag neste uke blir mest sannsynlig den dagen i høstferieuken med flest passasjerer på flyplassen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Selv om de neste dagene blir hektiske, forsikrer mediekontakt Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn at det ikke vil bli noen kaotiske tilstander.

– I går, som også var en populær dag, gjennomførte vi dagen med svært korte køer, under et kvarter i sikkerhetskontrollen. Vi har alle slusene åpne nå, sier Andersen til NRK.no. Han kan også skryte av at nesten samtlige avganger og ankomster var i rute i går.

I tillegg har flyplassen en rekke såkalte «floorwalkere», det vil si ekstra personell i avgangssalen som svarer på spørsmål fra passasjerene.

– Det er lett å se på en passasjer om de lurer på noe, så det hender at disse floorwalkerne oppsøker passasjerene selv og hjelper til. Sparer hver passasjer noen sekunder, betyr det mye, sier han.

Full fredag, halvfull lørdag

Videre forventer Andersen ved Oslo lufthavn at helgen blir relativt stille, før trafikken tar seg opp igjen neste uke.

– Neste fredag forventer vi 84.000 reisende, noe som er det høyeste tallet i høstferieuken, sier han.

Til sammenlikning er det «bare» forventet 50.000 passasjerer innom hovedflyplassen lørdag.

– Lørdag er generelt en rolig dag, sier Oslo lufthavns pressemann.

Trafikk Oslo lufthavn uke 40 - 2013

Foreløpig beregnet passasjertall for høstferieuken (uke 40, 2013) ved Oslo lufthavn. Fredag er dagen med flest reisende, mens lørdag er dagen med desidert færrest reisende.

– Beregn god tid

Norges største flyplasseier, Avinor, tror ikke det blir et voldsomt press på flyplassene de neste dagene.

Ove Narvesen

Ove Narvesen, direktør for samfunnskontakt i Avinor, sier at med mange fritidsreisende har det en tendens til å hope seg litt opp på flyplassen.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Erfaringsmessig er det naturlig nok flere fritidsreisende ved feriestart enn ellers. På den annen side er det færre forretningsreisende, så det jevner seg noe ut, sier direktør for samfunnskontakt i Avinor, Ove Narvesen til NRK.no.

Han sier videre at flyreisende uansett bør være ute i god tid før avgang.

– Det generelle rådet til de reisende er å være ute i god tid. Flyselskapene har litt ulike råd om hvor tidlig du bør bære ute, men minimum en time før flyavgang. Med mange fritidsreisende – som i mange tilfelle er mer uerfarne enn forretningsreisende – har det en tendens til å hope seg litt opp, sier Narvesen.

Trafikkrekord for flyselskapene

Norwegians kommunikasjonsrådgiver, Astrid Mannion, anbefaler også at man beregner litt god tid, spesielt nå i starten av høstferien.

– Fredag satte Norwegian passasjerrekord på Oslo lufthavn med hele 19.000 reisende ut fra flyplassen. Mitt råd til alle som skal ute og reise nå i starten av høstferien, er derfor å være tidlig ute på flyplassen, sier Mannion til NRK.no.

SAS kan også melde om trafikkrekord i dag.

– Vi kan konstatere ny SAS-rekord fra Oslo lufthavn i dag, med nesten 30.000 passasjerer på én dag, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.no.

Han sier de har smekkfulle fly til Europa, diverse storbyer og innenriks i forbindelse med høstferien.

– Et godt råd er å møte opp litt tidligere enn vanlig. Samtidig fortjener Oslo lufthavn ros for å ha økt kapasiteten ved sikkerhetskontrollen, slik at det ikke blir store køer, sier Johansen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)