NRK Meny
Normal

Når blir jeg gravid?

Er det noen dager i måneden som det er større sjanse for å bli gravid?

Graviditetstest
Foto: ScanStockPhoto

 

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente i midten av 20-årene som lurer på hvilke dager mellom to menstruasjonperioder det er størst sjanse for at jeg kan bli gravid. Kan man påvirke dette?

Jørgen svarer

Hei. Det du må forsøke å finne er eggløsningstidspunktet ditt. Det vil variere avhengig av lengden på syklusen din og hvorvidt du har  regelmessig mens eller ikke.

En måte å beregne dette på er ved såkalte LH-tester på apoteket. De er 90 prosent sikre og vil ved en serie urinprøver fortelle deg når du har eggløsning.

Du kan også beregne det ved å måle temperaturen din. Like etter eggløsningstidspunktet ditt øker nemlig kroppstemperaturen ca 0.5 grader. Mål om morgenen før du står opp og før det inn på kalenderen din, så vil du fort se når du har eggløsning.

Her er to nettsider du kan se på som gir deg flere måter å sjekke dette på: Fertilityfriend Ovusoft  

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

Blir ikke gravid

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.