NRK Meny

Når blir jeg gravid?

Er det noen dager i måneden som det er større sjanse for å bli gravid?

Graviditetstest
Foto: ScanStockPhoto

Artikkelen er flere år gammel.

 

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente i midten av 20-årene som lurer på hvilke dager mellom to menstruasjonperioder det er størst sjanse for at jeg kan bli gravid. Kan man påvirke dette?

Jørgen svarer

Hei. Det du må forsøke å finne er eggløsningstidspunktet ditt. Det vil variere avhengig av lengden på syklusen din og hvorvidt du har  regelmessig mens eller ikke.

En måte å beregne dette på er ved såkalte LH-tester på apoteket. De er 90 prosent sikre og vil ved en serie urinprøver fortelle deg når du har eggløsning.

Du kan også beregne det ved å måle temperaturen din. Like etter eggløsningstidspunktet ditt øker nemlig kroppstemperaturen ca 0.5 grader. Mål om morgenen før du står opp og før det inn på kalenderen din, så vil du fort se når du har eggløsning.

Her er to nettsider du kan se på som gir deg flere måter å sjekke dette på: Fertilityfriend Ovusoft  

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

Blir ikke gravid

 

 

 

 

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.