NRK Meny
Normal

Fjerning av mandler

Hvorfor vil ikke legene fjerne mandlene hos sønnen på fem år?

Hos legen (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Min sønn på fem år har fått bekreftet at han har veldig store mandler. Han er mye mer syk enn sin bror på syv år, men legene vil foreløpig ikke operere bort mandlene hans.

Hva er grunnen til dette? Hva avgjør om han skal få dem fjernet? Stemmer det at legene har blitt mer restriktive med disse operasjonene i det siste?

Jørgen svarer

Hei. Det er nok sant at man er noe mer restriktiv med å fjerne mandler (tonsiller) enn man var tidligere. Før krigen ble mandler fjernet rutinemessig hos mange, selv hos dem uten plager.

Les også
Hva skal vi med mandlene?

Mandler både til nytte og besvær.

Be om en vurdering hos en spesialist.

Foto: © Leah-Anne Thompson

Jeg fikk selv fjernet mandlene i lokalbedøvelse i 1972. Jeg husker dette fortsatt som en skrekkelig opplevelse. I dag gjøres det i narkose, og inngrepet i seg selv er enklere og uten store plager.

Man skal likevel huske på at det ikke er et inngrep uten komplikasjoner.

Det er dessverre enkelte tilfeller med dødelig utgang grunnet ukontrollert blødning. Dette er sjeldent, men ett tilfelle er ett tilfelle for mye, og derfor skal risikoen veies opp mot en mulig gevinst.

Om sønnen din har mange halsbetennelser (for eksempel streptokokker), og om han har svelgvansker og pusteplager, så kan det hende at fjerning av mandlene kan bedre allmentilstanden hans dramatisk.

Selv hadde jeg betennelser i halsen gang på gang, men etter at jeg fikk fjernet mandlene har jeg ikke hatt en eneste betennelse.

La en kyndig øre-/nese-/halslege undersøke sønnen din, og få en grundig vurdering om han kan ha nytte av et slikt inngrep.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.