Hopp til innhold

Farlig brun?

Vennene setter sprøyter for å bli brune. Kan det være farlig?

Soling
Foto: Galina Barskaya

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg kjenner flere ungdommer som som setter sprøyter med stoffet melanotan for å bli brun, og jeg lurer på om dette er farlig? Hvis ikke er det jo en kjempemulighet for alle som ikke blir brun på naturlig vis.

Jørgen svarer

Melanotan
Foto: NRK

Hei. Melanotan (melanocortin) er et syntetisk hormon utviklet i USA på 80-tallet. Det er ikke godkjent for bruk i Norge fordi man er høyst usikre på langtidseffektene.

Alle stoffer som injiseres i kroppen bør man være varsom med - veldig varsom.

Les også
Lokket med «brun, slank og kåt»

Det er også rapportert om økt sexlyst og redusert matlyst ved bruk av stoffet, og det forteller at dette er et potent stoff som virker inn på kjente og ikke minst ukjente systemer i kroppen.

Til slutt vil jeg si at jeg ikke kjenner dette preparatet godt, og det er ikke mange studier av god kvalitet som forteller nok om virkning og bivirkninger.

Mange ville jo ønske å være gylden i huden, ha kontroll på vekten og få økt sexlyst.

Men husk en ting og det er at «when things are to good to be true, they usually are...!»

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)