NRK Meny
Normal

Blir ikke gravid

De har prøvd seks måneder uten å lykkes. Hva skal de gjøre?

Mage
Foto: Scanstockphoto

 

 

Spørsmål

Hei Jørgen! Jeg er en jente på 22 år som ønsker inderlig sterkt å bli mamma. Jeg og min samboer har forsøkt i seks måneder uten resultat, og jeg begynner å frykte det verste. For mange år tilbake ble jeg smittet med klamydia. Jeg merket det ved at jeg etter hvert ble syk og jeg fikk da behandling.

Tror du dette kan ha gjort at jeg har problemer med å bli gravid eller ikke kan få barn i det hele tatt? Jeg er så redd for at akkurat det skal skje. Er det noe jeg kan gjøre? Noen tester man kan ta? Har du råd/tips?

Jørgen svarer

Hei. I dag er det blitt slik at vi ønsker å bli gravide neste onsdag mellom kl 15 og 16 for det er mellom to møter. Vi løper avgårde gjennom livene og glemmer at det å få barn ofte tar tid og trenger et rolig og balansert liv. 

Du har sikkert hørt om de som blir gravide bare ved å se på pyjamasbuksen til partneren sin, men sannheten er at mange bruker mange måneder på å bli gravide. Her er et par tips.

Husk at du bare kan bli gravid i løpet av to - tre dager (pluss minus) per måned under eggløsningen din. Den kommer omtrent 14 dager etter mensens oppstart, men den kan variere avhengig av syklusen din.

Graviditetstest
Foto: ScanStockPhoto

Du kan finne ut når du har eggløsning ved å kjøpe ovulasjonstester på apoteket eller du kan måle tempraturen hver morgen før du står opp. Den dagen temperaturen stiger med ca 0.5 grader har du eggløsning og da er det bare å få mannen din tilbake i sengen.

Etter samleie skader det ikke at du står litt på hode for å hjelpe sædcellene å nå frem til livmoren og et «ledig egg». Blir du ikke gravid i løpet av de neste to - fire månedene vil jeg anbefale deg å ta kontakt med legen din for en sjekk.

Da vil en sædprøve fra mannen din bli sjekket og det vil bli gjort en gynekologisk vurdering av deg. De aller fleste greier å lage barn med litt hjelp. Sikkert dere også!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.