Hopp til innhold

Muggsopp i rosiner og tørket frukt

Rosiner og tørket frukt kan inneholde gift fra muggsopper, viser en test gjennomført for NRK. – Ikke gi for mye rosiner til småbarn, lyder rådet fra forsker.

Mugg

Muggsopp i soltørket tomat (venstre) og rosiner (høyre), fotografert i Veterinærinstituttets laboratorium.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Syv av ni stikkprøver viser at tørket frukt inneholdt ulike typer muggsopp.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Veterinærinstituttet for NRK Forbrukerinspektørene.

I testen ble det funnet muggsopp i rosiner og tørkede aprikoser, samt i goji- og goldenbær og soltørkede tomater.

Stikkprøvene av svisker og tørket mango viste derimot ingen tegn til soppdannelse.

– Tenk over mengden man spiser
Forsker Ida Skaar på Veterinærinstituttet

Små barn bør ikke spise for mye rosiner, mener forsker Ida Skaar på Veterinærinstituttet.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Muggsopparten Aspergillus niger (strålemugg) går igjen i alle analysene av rosiner. Denne soppen kan produsere toksiner som er giftige for nyrene og kan være kreftfremkallende.

Men det skal ganske store mengder til for at dette skal være en helserisiko. Det er ikke farlig å spise rosiner, men ekspertene mener det kan være lurt å ikke få i seg for mye.

Forsker Ida Skaar på Veterinærinstituttet, som har gjennomført testen, er mest bekymret for småbarn på grunn av deres lave kroppsvekt. Hun sier at hun selv heller gir barna godterier med e-stoffer framfor å gi dem mye rosiner.

– Problemet er at det er så mye mugg i rosiner. Derfor mener jeg at man skal tenke litt over mengden man spiser, sier Ida Skaar til NRK.

– Vi har ikke undersøkt muggsoppgiftene som kalles ochratoksiner (OTA) i disse prøvene, så det vet vi ikke noe om. Men selv om OTA i prøvene er under grenseverdiene, kan det anbefalte daglige inntaket overskrides for noen. Spesielt gjelder det personer med lav kroppsvekt; altså barn.

– Dessuten er det mange andre problemstillinger knyttet til soppene i rosiner, en av dem er allergiske reaksjoner, forteller forskeren.

For et par uker siden kom advarselen om at barn i toårsalderen får i seg så mye soppgift gjennom kornmat som brød og grøt at det gir grunn til bekymring. Bakgrunnen var en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Boller og snacks

Muggsopp i rosiner

Etter sju dager i laboratoriets inkubator er rosinene nesten ikke til å kjenne igjen. Alle de tre merkene viste seg å inneholde muggsopp som kan produsere giftstoffer.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Rosiner er populært i mange sammenhenger. Vi bruker dem i kaker og boller, i frokostblandinger og til grøt, eller rett og slett som snacks.

Norge importerte nesten 4000 tonn i fjor, og i tillegg kommer et stadig økende salg av andre typer tørket frukt og bær.

Gojibærene som ble testet viste ingen tegn til strålemugg, men de inneholdt andre muggsopper som ikke produserer gift. Likevel kan også disse soppene i verste fall framkalle andre typer sykdom. De er blant annet kjent for å kunne føre til abort.

Mattilsynet har tidligere funnet rester av plantevernmidler i mange typer rosiner som importeres til Norge.

Dette er testresultatet:

Testresultater tørket frukt

Type

Merke

Sopp
funnet

Antall funn
i 8 tester

Rosiner

Sun Maid

Aspergillus


niger-gruppen

5

Rosiner

Rema 1000

Aspergillus


niger-gruppen

5

Rosiner

Eldorado


Aspergillus


niger-gruppenAnnen


 


57

Aprikoser

Eldorado

Gjærsopp


3

Soltørkede


tomater

BAMA

AspergillusGjærsopp


87


 


Golden


berries

Navitas


naturales

Mucorales

2

Goji


berries

Navitas


naturales


Mucorales


Cladosporium


Penicillium


Annen


 


4

4

1

1
 

Svisker

Rema 1000

Ingen vekst

 

Mango

Den lille


nøttefabrikken

Ingen vekst

 


Kilde: Veterinærinstituttet

Ikke overrasket over funn

Soltørkede tomater med muggsopp

Soltørkede tomater med muggsopp

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– Små mengder muggsopp i slike produkter kan forekomme. Det som er viktig, er at grenseverdiene som er satt av Mattilsynet overholdes, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.

– Mugg vokser på stor sett alt organisk materiale som inneholder fuktighet, og muggsopper finnes overalt i naturen. Det er derfor ikke overraskende at man finner muggsoppsporer i soltørket tomat, sier Elisabeth Sørvig i Bama-Gruppens kvalitetsavdeling til NRK.

Sørvig forteller at dette produktet blir tørket ute i friluft, og vil derfor naturlig bli utsatt for de sporene som finnes i luften.

– Generelt for frukt og grønt vil produktene bli kvalitetsmessig forringet med synlig mugg før de blir farlige å spise. Sjansen for at noen blir syke reduseres ved at de fleste ikke vil spise produkter med synlig mugg. Noen unntak er tørket frukt og nøtter. Her vet man at det forekommer mykotoksiner dannet av spesielle muggsopparter. Disse produktene vil ikke nødvendigvis være synlig forringet, sier hun.

– Ingen lovkrav

Reitangruppen legger vekt på at druer som skal tørkes til rosiner vil bære med seg muggsporer fra naturen sin side.

– Det vil derfor finnes muggsporer på druene. Det finnes ingen lovkrav som sier hvor mye mugg som er tillat, sier kvalitetssjef i REMA Trading, Ane Grjotheim.

Han legger til at Reitangruppen har innført en egen grenseverdi for mugg på rosiner, og at de holder seg innen gjeldende kvalitetsstandarder.

– Ikke overraskende

VestPharma, som importerer Golden berries og Goji Berries, sier at funnene av sopp i produktene ikke er overraskende.

– Det er ikke uventet at det blir funnet mugg i tørkete bær. Basert på de resultater fra analyser på mugg som er utført av oss og produsent mener vi det er liten sannsynlig at en forbruker kan innta for høye mengder med skadelige stoffer, sier daglig leder Linda Garlie i VestPharma.

Hun legger til at selskapet skal følge opp resultatene.

– Vi tar selvfølgelig dette på alvor og vil følge opp med vår produsent. Det vil også bli lagt inn fokus på analyser på mugg i fremtiden, sier Garlie.

– Ligger under grensene

Sun Maid-rosinene i testen inneholdt også noe muggsopp.

– Sun Maid har gjort cirka tusen tester selv hvor alle verdiene ligger under hva som er godkjent av EU, men vi jobber fortsatt med å forbedre oss slik at produktene våre holder høy kvalitet også i fremtiden, sier Lise Bruusgaard, produktsjef i Arvid Nordquist Norge AS til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)