Hopp til innhold

Kjemikalierester i mange rosiner

Mattilsynet skjerper kontrollen med rosiner etter at det er funnet rester av plantevernmidler i mange merker. Mer enn halvparten av rosinene inneholder flere typer kjemikalierester.

Rosiner

Barn spiser mye rosiner. Derfor skjerpes nå den norske kontrollen.

Foto: Lessa Dar / ScanStock

23 av 29 rosinprøver Mattilsynet tok i fjor, viser at de tørkede druene inneholder rester av kjemikalier som brukes for å holde skadedyr unna i produksjonen.

I hele 19 av prøvene er det påvist mer enn ett plantevernmiddel. Ingen av dem er imidlertid over grenseverdiene for helseskade.

- Restmengden av plantevernmidler i rosiner er ikke stor, men ettersom mange barn spiser mye rosiner har vi valgt å sjekke dette ekstra nøye, sier rådgiver Birgitte Lyrån i Mattilsynet til NRK.no

Vindruer

Druer, som rosinene lages av, inneholder ofte rester av plantevernmidler.

Foto: Anthony Picore / ColourBox

- Siden vi fant rester i såpass mange av prøvene, og siden vi vet at druer er av de fruktslagene som har flest rester av plantevernmidler, vil vi skjerpe kontrollen av rosinene på det norske markedet, forteller hun.

De fleste rosinene med restkjemikalier er importert fra USA og Tyrkia.

I fire andre rosinprøver fra USA, en fra Argentina og en fra Tyrkia ble det ikke påvist rester av plantevernmidler.

Det meste er trygt

Totalt tok Mattilsynet 1492 prøver i fjor for å sjekke eventuelle kjemikalierester.

Frukt, grønnsaker, korn, ris og barnemat var blant de største varegruppene som ble testet. Hver tredje prøve gjaldt norskproduserte varer, de øvrige var importert fra 62 land.

Mattilsynets årsrapport viser at du trygt kan kjøpe frukt og grønnsaker i Norge. De aller fleste varene har et lavt innhold av plantevernmiddelrester.

Mattilsynet mener at helsefaren ved å spise produkter med slike kjemikalierester er liten, sammenliknet med den positive effekten frukt og grønnsaker har.

Men i enkelte varegrupper viser det seg altså at påfallende mange av produktene inneholder rester av plantevernmiddel. I tillegg til rosiner, gjelder det blant annet grønn te som importeres fra Kina.

Ti prosent av te-prøvene inneholdt kjemikalierester over de anbefalte grenseverdiene. EU og Norge har allerede vedtatt at det til høsten skal innføres strengere importkontroll av kinesisk te.

Økomat med kjemikalier

Poteter

For første gang på 25 år er det oppdaget rester av plantevernmidler i norskprodusert økologisk mat.

Foto: Norman Pogson

107 økologiske matvareprodukter ble også kontrollert i fjor. Fire ganger ble det funnet rester av plantevernmidler, noe som er et brudd på regelverket for øko-mat.

Ett av funnene gjaldt poteter produsert i Norge. Dette er første gang på 25 år at det er oppdaget plantevernmidler i norsk økologisk mat.

Etter at det overraskende funnet er dobbeltsjekket, er det ikke mistanke om at potetprodusenten har brutt de strenge reglene for økologisk produksjon.

Dermed vet ingen hvorfor de økologiske potetene inneholdt det veksthemmende giftstoffet klorprofam.

- Ingen akutt helsefare

De mest graverende funnene blant norskproduserte varer i fjor, var frukt dyrket med ulovlige plantevernmidler. Blant dem to tilfeller av epler og ett av jordbær.

Totalt avslørte Mattilsynet 30 tilfeller der kjemikalierestene er over grenseverdiene. Men ingen av overskridelsene var ifølge Mattilsynet så alvorlige at de er en akutt helsefare.

Blant varene som hadde mer kjemkalier enn de anbefalte verdiene, var gulrøtter fra Israel, lime fra Brasil, indisk ris, pasjonsfrukt fra Colombia og Kenya og druer fra Egypt og India.

Ingen prøver av barnemat viste rester av plantevernmidler. Alle testene er gjennomført for Mattilsynet av Bioforsk Plantehelse.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)