Hopp til innhold

- Mor smitter barn med hull

Dansk professor advarer mødre mot å smake på barnets skje eller flaske.

Spedbarn med melkeflaske
Foto: Colourbox

Mødre som har mange hull i tennene, har ofte et høyt bakterienivå i munnhulen. Og kariesbakteriene kan smitte.

Jo tidligere barn utsettes for disse bakteriene, jo høyere er risikoen for at bakteriene etableres permanent hos barnet. Dermed øker også risikoen for at de får hull i tennene tidlig, skriver det danske Tandlægebladet .

I en japansk studie fra 2008 fant man at 70 prosent av kariestilfellene hos spedbarn stammer fra mor.

Overfører karies med skje og smokk

Mor mater spedbarn

Smaker du på barnets skje, kan det få uante konsekvenser, advarer professor Svante Twetman.

Foto: Colourbox

De fleste mødre smaker på skjeen eller flasken til barnet sitt. Har smokken falt i bakken, "renser" mødre den i sin egen munn før de gir den videre til barnet.

Det er blant annet på denne måten kariesbakterier fra mor overføres til barnet.

De færreste vet imidlertid noe om bakteriesammensetningen i sitt eget spytt, og enda mindre at dette kan få betydning for barnas tannhelse senere i livet.

- Unngå spyttkontakt

- Foreldre bør informeres bedre, mener professor Svante Twetman ved Tandlægeskolen i København.

Han mener foreldre skal unngå direkte spyttkontakt med barna. Smokker eller andre ting som skal inn i barnas munn, bør man ikke slikke på.

Han anbefaler også spesielt utsatte mødre å forsøke å redusere sitt eget kariesnivå i perioden fram til barnet får sin første tann. Det kan man gjøre ved å skylle munnen med klorhexidin eller ved å tygge xylitoltyggegummi.

- Viktigere med andre råd

Barn med tåteflaske

Innholdet i tåteflaska er viktigst, ikke om du har smakt på den, sier førsteamanuensis Nina J. Wang.

Foto: Colourbox

Førsteamanuensis Nina J. Wang ved Odontologisk fakultet i Oslo advarer mot å miste fokus når det gjelder barnas tannhelse.

- Den største trusselen mot barnas tannhelse, er at de sutter på en flaske melk eller saft om natten. Jeg ville heller unngå flasker med søtt enn å skylle munnen med klorhexidin, sier Wang.

- Det er først og fremst foreldrenes oppførsel som gjør at barna utvikler karies.

Ikke genetisk

Hun forteller at det ikke er en tydelig sammenheng mellom foreldre med mange hull og barn som har det. Derimot har foreldre til barn med mange hull en del typiske kjennetegn:

- Vi vet at foreldre med ikke-vestlig bakgrunn, foreldre med lav utdannelse og enslige foreldre oftere har barn med hull.

Ferske tall viser at 7 prosent av norske 2-åringer har hull i tennene eller kariesaktivitet som vil gi hull dersom man ikke gjør noe med det. I underkant av 20 prosent har hull i 5-årsalderen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)