Hopp til innhold

Kan du pusse tennene?

Det blir ikke hull i en tann som er ren.

Flode og Trond Viggo

For de av oss som er oppvokst med Flode og Trond Viggo på tv, er ikke interesse for tannpuss noe ukjent fenomen.

Men hvordan skal det egentlig gjøres? La oss ta det grunnleggende først:

- Vi anbefaler tannpuss to ganger om dagen med fluortannpasta, sier professor Ivar Espelid ved Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo til NRK

Hva med selve pussebevegelsen?

- Det beste er små, lette bevegelser, fram og tilbake horisontalt. De lange, kraftige dragene som mange voksne bruker er ikke nødvendige, forteller Espelid.

SE NETT-TV: Flode og Trond Viggo pusser tenner

LES OGSÅ: Tannkjøttbetennelse kan gi hjerteinfarkt

Bevegelsesmønster

Et tilfeldig søk på nettet angir at man helst skal pusse med 150 grams trykk og at man kan holde tannbørsten som en penn. Hvorfor så avansert?

- Grunnen til at man har operert med et slikt tall, er for å illustrere at man ikke skal pusse for hardt. Men dette er mer på et teoretisk plan, ifølge Espelid.
- Vi har mer eller mindre gått bort fra slike avanserte angivelser av bevegelsesmønster og trykk, forteller professoren til NRK.

For mye puss er heller ikke bra.

Tannlege.
Foto: Colourbox

Fart og kraft

- Hos voksne kan man ofte se tegn til pusseskader. Særlig hardt kan det gå utover hjørnetannen og tennene bakover. Der er det lett å komme til og man får stor fart og kraft på børsten, forklarer Ivar Espelid.

For ordens skyld: Hjørnetennene er nummer tre forfra. Tenk vampyr. Stedene i munnen hvor det er lettest å komme til, er også der det oftest oppstår skader av pussingen.

- Utsiden av tennene opp mot tannkjøttet er utsatt. Der kan vi se eksempler på at emaljen pusses bort og at tannkjøttet trekker seg tilbake fordi det er skadet.

LES OGSÅ: Munnbakterier kan utløse hjerneslag

Bakteriebelegg

Det er ikke så lett å vite når man pusser for hardt. Tanneksperten foreslår å spørre tannlegen om han eller hun kan se tegn på pusseskader.

Men generelt er det bra for tenner og tannkjøtt å fjerne bakteriebelegget på tennene. Det er dette belegget som gir hull i tennene og som kan ødelegge tannfestet.

Ellers anbefales tannbørster med myk eller middels hard bust.

(saken fortsetter under bildet)

Tannbørste.
Foto: Skovdal & Skovdal / /colourbox.com

Klikk eller elektrisk?

Hva med disse nye tannbørstene man har sett reklame for, som klikker bakover hvis man pusser for hardt?

- Det høres i prinsippet jo en god idé, i og med at de viser at man bruker for mye kraft, men vi har ikke gjort noen undersøkelser på hvor godt de fungerer, forteller Espelid.

- Ellers kan elektrisk tannbørste være effektivt. Enkelte undersøkelser tyder på at disse kan gi en grundigere tannpuss, men dette er smak og behag. Noen vil helst gjøre det manuelt i fred og ro.

- Tannbørsten kommer uansett ikke til mellom tennene, da må man bruke tanntråd, tannstikkere eller det som kalles interdental-børste, forklarer professoren.

LES OGSÅ: Nye matvaner truer tennene

Tannpuss.
Foto: Colourbox

Svelger tannkrem

Fluortannkrem er en helt essensiell del av en vellykket tannpuss, skal vi tro odontologiprofessoren. Men hvor mye skal man bruke?

- Til småbarn anbefaler helsemyndighetene en knapt synlig mengde, fordi de ofte svelger i seg det meste. Mengden kan økes til ertestor porsjon ved seksårsalderen. Voksne kan bruke den mengden de selv føler seg komfortable med, forteller Espelid.

Mindre fluor

For den såkalte ”fluorgenerasjonen”, gjerne brukt om folk i alderen mellom 20 og 35, var en fluortablett en naturlig del av kveldsritualet.

Men i Helsetilsynets publikasjon "Tenner for livet" som kom ut i 1999, utgikk anbefalingene om at alle barn skulle ta fluortabletter.

- Fluortabletter kan gis til barn som ikke rekker å pusse tennene mer enn en gang om dagen, eller til barn som har større risiko for hull i tennene, sier professor Ivar Espelid ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)